С изпълнение на "Реквием" без публика Русе почете паметта на патриарх Неофит

1
С творбата трябваше да бъдат открити "Мартенски музикални дни", което обявеният национален траур отложи
С творбата трябваше да бъдат открити "Мартенски музикални дни", което обявеният национален траур отложи Снимка: БТА

С творбата трябваше да бъдат открити "Мартенски музикални дни", което обявеният национален траур отложи

Русенският фестивален оркестър и хор и маестро Емил Табаков изпълниха "Реквием" на Верди в Доходното здание в Русе без публика. С творбата трябваше да бъде поставено началото на 63-тото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", но заради обявения двудневен национален траур по повод кончината на патриарх Неофит общинската управа, която е организатор на музикалния форум, отложи откриването, предава БТА.

"Не трябваше да се случва това. Това е произведение, което е написано точно за такива случаи. Щеше да даде много по-голяма тежест на този всенароден траур. Ние, всички музиканти, сме много изумени от това решение. Музикантите казаха, че ще си го изсвирим за нас. Добре, като не може пред публика, като не може да има откриване, ние ще останем да си го изсвирим за нас. Това прави чест на всички тия музиканти и е голяма радост за мен", коментира маестро Емил Табаков.

Русенският фестивален оркестър включва 80 музиканти от 18 държави от четири континента, които са възпитаници на Националното училище по изкуствата в крайдунавския град. Хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, а сред солистите са Радостина Николаева и Виолета Радомирска.

От общинската управа съобщиха, че с изпълнението на траурното произведение в празната зала на Доходното здание се отдава почит пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит.

Изпълнението на творбата ще бъде записано и публикувано през идните дни на информационните канали на фестивала и общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Запознати
    При този грандиозен скандал трябва да има оставка на ресорния културен зам. кмет.
  • 1
    5
    In memory
    https://youtu.be/eaebqmzm0RA?si=tbGGiLKZILrzg8f0
  • 0
    4
    плюс-минус до номер 3
    Този псевдоним го използвам от няколко години. Има една поговорка: крадецът вика "Дръжте крадеца". Ти ли си това? Ако още един път "откраднеш" псевдонима ми, ще престана да го използвам. Бъди плюс добър, кражбата и злобата са минус за човека!
  • 0
    3
    До 2
    На знам защо за пореден път ми крадеш псевдонима, тъпо говедо такова? Така ли ви учи партията майка БКП? Само да крадете и да лъжете?
  • 9
    2
    плюс-минус
    Прочутият „Реквием“ от Джузепе Верди, по случай 150 години от неговата премиера през 1874 г. в Милано, е една от най-великите музикални творби. Защо публиката не присъства на това изпълнение? Та тази музика също е почит към паметта на патриарх Неофит!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари