Русенският фестивален оркестър открива с Верди Мартенски музикални дни

1
63-ото издание на международния фестивал започва на 15 март
63-ото издание на международния фестивал започва на 15 март Снимка: ММД

63-ото издание на международния фестивал започва на 15 март

С "Реквием" на Верди утре вечер в Доходното здание в Русе ще бъде открито 63-тото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", съобщи директорът на музикалния форум Ива Чавдарова.

Творбата ще бъде изпълнена от Русенския фестивален оркестър и хор и маестро Емил Табаков. Хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани.

"Надявам се да представим тази сложна творба в максимално добър вариант. Радвам се, че имаме възможност да осъществим грандиозната задача с Русенския фестивален оркестър. Изключително удоволствие да се работи с тези музиканти, които идват от различни краища на света", каза маестро Емил Табаков.

Директорът на Националното училище по изкуствата в Русе Мария Дуканова обясни, че това е деветото издание на Русенския фестивален оркестър, който съществува от 14 години.

"На сцената ще има огромен състав от възпитаници на учебното заведение. Оркестърът е от 80 музиканти от 18 държави от четири континента. Хорът и солистите ще бъдат около 60 души", каза Дуканова.

По думите на хормайстора Стелияна Димитрова-Хернани произведението е любимо на хористите.

Виолета Радомирска каза, че "Реквием" е много трудна творба за певците, написана в регистър, който е на границата на човешките възможности.

Радостина Николаева заяви, че за нея е чест да се включи в "Мартенски музикални дни" и да замести голямата оперна певица Красимира Стоянова, която отложи участието си заради заболяване.

"Това е голяма отговорност. Надявам се публиката да усети магията, която носи това произведение", каза Николаева.

Повече от 450 участници от 10 държави ще се изявят на фестивалната сцена от утре до 31-ви март тази година. Музикалният форум предлага общо 24 събития - пет оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, балетен спектакъл, седем съпътстващи събития и още толкова дебютиращи на българска сцена артисти и състави, предава БТА.

"Мартенски музикални дни" е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари