С 5000 порции зелева чорба нагостиха на фестивала в Бабово

0

Традицията в Бабово води началото си от столетие когато баба ханджийка посрещала гости по този начин в хана си на главния път Русчук - Тутракан

Фестивалът на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра събра за осма година хиляди в русенското село Бабово на 11 март. Пет хиляди порции зелева чорба бяха раздадени на присъстващите, с което бе поставен балкански рекорд за най-много зелева чорба. А деликатесът бе приготвен в юнашкия казан на майстор Ангел Ангелов. 150 литра гроздова ракия по специална рецепта имаха възможност да дегустират гостите на фестивала.

Приготовленията започнаха още рано в събота, отбеляза БРЯГ.

Местни жители, организирани от кмета на Бабово Пламен Пенков, се захванаха първо с подготовката на продуктите за прословутата зелева чорба - 300 килограма свинско месо, нарязано на дребно, лук, подправки и най-важното-десетки литри зелев сок. След като огънят под юнашкия казан лумна, майстор-готвачът Ангел Ангелов зорко проследи подготовката на чобрата. В същото време на юнашкия тиган се готвеше кметския кебап.

”Имаме ясна представа какво коства да се нареже това месо, трябва да е дребно нарязано за бабовската зелева чорба. Старата зелева чорба по рецепта на бабовчани съдържа месо, чубрица и подправки, фиде и жълтъци. Странно звучи, особено ако не си отгледан с нея”, обясни готвачът. В съседство на къкрещите гозби, майстори подготвиха казан за подгряване на ракия. „Задължително трябва да е гроздова, защото плодовите ракии имат аромат, а на греяната трябва да се усети аромата на горената захар, с която се приготвя”, разказа Георги Георгиев.

Зелевата чорба и ракията са в абсолютна взаимовръзката, казват местните хора. Причината е, че след многобройни наздравици с ракия, човек се възстановявал най-добре със зелева чорба. Но все още спорят кой от двата еликсира е по-добър за здравето.

Хора от цяла Североизточна България започнаха да се събират в Бабово около 10:00 часа в събота, с автобуси пристигаха певчески и танцови групи. В 10:30 ч. бе официалното откриване на фестивала. Поздравления към присъстващите поднесоха кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов и колегата му от румънския район Извоареле. След официалната част на сцената излязоха певците, а танцьорите извиха хоро на площада.

Традицията в Бабово датира от 8 години, но води началото си от столетие, когато баба ханджийка посрещала гости по този начин в хана си на главния път Русчук - Тутракан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари