Развод с Мтел - мисията невъзможна!

3
Ако сключиш договор с Мтел и Комисията за защита на потребителите не може да ти помогне
Ако сключиш договор с Мтел и Комисията за защита на потребителите не може да ти помогне

Опарен от услугите на Мтел читател, писа до редакцията на Dunavmot.bg за нелоялна практика на мобилния оператор. Всички сме се оплаквали от невъзможността си да се разведем с "Топлофикация", но едва ли някой е предполагал, че ще се сблъска с подобен проблем и с мобилен оператор.

Много хора са били потърпевши на подобна нелоялна практика от страна на различни фирми и търговци, но сега ви оставям да прочетете конкретното оплакване на Мартин Митев:

Добър ден!

Казвам се Мартин и исках да Ви пиша за случай, който вярвам ще е от полза за читатели Ви. Нередностите са свързани с Мтел.

Ще Ви разказа най общо всичко за това как нарочно не се прекратяват договорите с цел възможно най-дълго време да се дърпат пари от хората.

Така, сключих договор към Мтел, една година беше договора. Може би към 8-9-я месец вече не се нуждаех от този договор,няма с кого да говоря вече,поне с тази си мтелска карта. Дори понякога забравях да си платя сметката и я плащах по късно поради причината ,че дори не включвах телефона ,в който е картата. Реших да мина през тях и да поискам да го прекратя. Едно пояснение - договора е сключен в Русе, в офиса до хотел Дунав, но обикновено си плащах сметките в Търново,защото там учех.

Когато отидох отново в този офис да поискам да го прекратя,те ми казаха,не мога,трябва да изчакам да приключи договора,и това трябва да го направя в Търново понеже съм бил прехвърлен там,неясно как и защо. Ходих в Търново и ми казаха ,че няма такова нещо, просто да си изчакам свършването на договора. Интересното е, че любезността им свършва на секундата когато кажеш че ще прекратяваш договора. Поисках и в друг офис на Мтел в Русе да го прекратя, до Икономическия, но и там ми казаха да изчакам и започнаха да ме убеждават да го подновя.

За едно пояснение - всеки трябва да си чете стриктно договора - ако иска човек може да го прекрати ако си напише и занесе заявление, че иска да прекрати договора, тогава те не могат да ти кажат нищо и си плащаш остатъка от договора,колкото такси ти остават.

Да - тук грешката е моя, но и на много хора които се оплакват от това. Нито един служител от нито един офис не ми предложи този вариант. Всеки искаше да изчакам да свърши договора и на следващия ден да отда да си подам едномесечно предизвестие. При поредното ходене до Мтел /до хотел Дунав/, човека с когото сключих договора ми предложи да отида в БОБ и да им дам едно листче,което той ми даде,и срещу 9.90 договора ми приключва, и уж не дължа нищо към Мтел, нищо че имах още месечни такси. В БОБ го потвърдиха след като се спогледаха, но аз си тръгнах.

Когато се обадих на оператора на Мтел и им казах тази история с Боб, те ми казаха, че изобщо нямат такава опция, такава политика. Платих си сметките за пореден път,макар gsm-a ми да не беше включван с месеци,таксите бяха все различни,уж защото не съм плащал на време, уж защото съм си активирал картата отвреме на време/и пак казвам ,че апарата не беше включван дълги месеци. Дори ходих в общината, в защита на потребителя, обясних им на тях,те леко ми казаха, че това са си политики на операторите и не обърнаха внимание.

Дойде време, договора ми изтече края на месец ноември 2014,и веднага на следващия ден отидох да си подам едномесечното предизвестие както ми казаха от Мтел, в офиса до Икономическия. Казах им на тях за идеята на техния колега от другия офис, като дойде и един по главен там и започнаха да говорят за колегата си, явно според разговора това е само негова практика. Подписах предизвестието.

Какво се оказа.

Вместо да ми кажат предварително да си подам една молба за прекратяване на договора и да изплатя останалото, което имам и да си спестя постоянните ходения, пътувания, телефонни разговори, те ме държаха до края, за да може на следващия ден когато договора ми е изтекъл ,и от срочен да се превърне в безсрочен, да се наложи да платя за още един месец-месеца на предизвестието, защото буквално на следващия ден договора е подновен, и поне за месечното предизвестие ще се плати една месечна такса.

Говорих отново с оператора дали дължа някакви суми. Според оператора това че в моето заявление пише, че договора ми изтича на 27 ноември, а заявлението на 21 декември е невярно. Договора изтичал декември, а предизвестието януари. Въпреки, че не вярваха, ми поискаха да си сканирам документа който имам и да им го пратя на пощата,така и стана след 10 мин, а те в 10 дневен срок ще ми върнели обаждането.

На 13 март изтича времето в което трябваше да се обадят, а и не отговарят изобщо на многобройните ми позвънявания след това. И да-имам две сметки още.Когато изтече 30-дневния срок, отидох, платих си сметките, попитах три пъти дължа ли нещо, прекратен ли е договора. С тях уж приключих.

На въпрос-може ли в документа за 30-дневния срок, където най долу има поле за вписване на дължими суми и тнт, а последните сметки не бяха вписани, могат ли в това поле да напишат, че не дължа нищо повече и един печат да сложат. Те казаха че нямат такава политика, и ако искам документ където да е написано това, да платя от 10-15 лева.

Грешката е моя, че не погледнах договора, но всичко можеше да мине много по лесно ако ми бяха казали да си подам молба и да си платя остатъка, но уви не, и много хора в интернет се оплакват от същото, но много не го знаят това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари