РЗИ проверява случая с детето, получило гърч в ясла в Русе

1
Снимка: Кис 13 / архив

По думите на родителите линейката се е забавила 30 минути, а те са звънели няколко пъти на 112

Спешна проверка в Русе заради сигнал за 2-годишно дете в тежко състояние. Момиченцето е получило гърч в детска ясла. По думите на родителите линейката се е забавила 30 минути, а те са звънели няколко пъти на 112. Здравната инспекция започна проверка на причините за закъснението, предава NOVA.

В сряда родителите водят двегодишната Тея на детска ясла. Нищо не подсказвало, че само след два часа детето ще вдигне критично висока температура.

Получавам обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. От яслата ми позвъниха, че детето е в критично състояние. Извикали са Спешна помощ и да побързам”, разказа бащата на момиченцето Милен Димитров.

През това време сестрите от детската ясла започват процедури, за да овладеят тежкото състояние, докато колегите им звънят на Спешна помощ - два пъти.

Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика”, обясни медицинската сестра в Детска ясла №9 Теодора Миткова.

Имаше висока критичност. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип”, добави другата медицинска сестра Дарина Данева.

Картината беше ужасяваща. Детето ми се гърчи, аз се свлякох на земята, не знаех какво да направя. Чакахме намесата на „Бърза помощ”, която се забави 25-30 минути”, подчерта бащата на момиченцето.

При пристигане на линейката лекарят се оказал неподготвен за ситуацията, разказват бащата и медицинските сестри. „Парамедикът влезе без оборудване - нито слушалки, за да прослуша детето, нито куфар с лекарства. Върна се в микробуса, за да вземе нужните неща”, каза Димитров.

От Спешна помощ обясниха забавянето с това, че екипът с лекар е бил на друг адрес - също с пациент в критично състояние. При получаване на второто обаждане спешният екип веднага се отправил към детската ясла, но пътуването отнело повече време.

Двегодишната Тея вече е добре, макар че остава за наблюдение в болница. От РЗИ започнаха проверка в Спешна помощ. Ще бъдат проверени и записите от тел. 112, за да се установи колко време се е забавил екипът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Русенец
    РЗИ да провери яслата защо не се преглеждат децата на входа, защо допускат болни деца и се превръщат в инкубатор на зарази!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари