Русия започна изпитания на първите невидими танкове

1
Те имат 4-степенна система на защита и на практика са неоткриваеми от противника
Те имат 4-степенна система на защита и на практика са неоткриваеми от противника Видео: v11oo Md

Започнали са изпитания на 20 нови танка "Армата" с уникални свойства.

Това съобщава РСН, като се позовава на заместник директора по спецтехниката на корпорацията "Уралвагонзавод" Вячеслав Халитов.

По думите му те имат 4-степенна система на защита, която няма аналог в света и на практика противникът не може да ги открие.

"Ние използваме GALS-технологии, сързани със защитата на машината чрез специално покритие и създаване на светлоотразяващи повърхности, за да не може да бъде определено що за обект е това в различните диапазони - радиолокационния, инфрачервения и оптичния", обяснява Халитов. 

Новият модел има и уникалната способност да унищожава приближаващите се към него снаряди още по време на полета им. За това отговаря т.нар. система за активна защита Hardkill.

"С нейна помощ унищожаваме подлитащите боеприпаси, в случай, че противникът е открил танка и е изстрелял към него противотанкова ракета или някакъв друг снаряд", уточнява експертът. 

Благодарение на третото ниво на защита вражеският снаряд може да бъде унищожен, ако е преодолял първите две нива. Задачата на четвъртия защитен слой е да запази екипажа и техниката. 

В момента на изпитания са подложени моделите Ш-14 и Т-15, които ще постъпят на въоръжение във войските през 2016-17 г., допълва представителят на ръководството на "Уралвагонзавод". 

Халитов подчертава, че в НАТО и САЩ са сериозно обезпокоени от новата руска техника, тъй като на Запад в близките 8-10 години няма да могат да направят аналог на "Армата". 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари