Осъдиха противник на конфликта в Украйна на 7 години затвор

0
Руски съд потвърди присъдата на Михаил Кригер
Руски съд потвърди присъдата на Михаил Кригер Снимка: Дарья Корнилова / Новая Газета

Руски съд потвърди присъдата на Михаил Кригер

Руски съд потвърди присъдата от 7 години затвор, наложена на Михаил Кригер, противник на руското нападение срещу Украйна, предаде Франс прес, като цитира неправителствени организации.

Неправителствената организация "Мемориал" съобщи, че малко преди произнасянето на присъдата си Кригер е обявил руския президент Владимир Путин за "терорист номер 1 на света" и е извикал "Слава на Украйна!"

Арестуван през ноември 2022 г., през май обвиняемият е осъден на седем години затвор за "оправдаване на тероризъм" и "публично подстрекаване към екстремизъм" по-специално за това, че е изявил желание да види руския президент Владимир Путин обесен, в съобщения, публикувани във "Фейсбук" преди началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 г. Според прокуратурата той е публикувал и постове, оправдаващи нападение срещу клона на службите за сигурност (ФСС) в Архангелск през 2018 г. и друго през 2019 г. срещу централата на ФСС в Москва.

По време на съдебния процес през май опозиционерът заяви, че тези послания са били използвани като "претекст" за наказване на неговата "антивоенна" и "проукраинска" активност. Същевременно той повтори, че иска да види руския президент обесен като "други военнопрестъпници".

Днес военно-апелативният съд в град Власиха, близо до Москва, потвърди присъдата му и седемгодишното наказание лишаване от свобода, постановено на първа инстанция, съобщиха "Мемориал" и "ОВД-Инфо", неправителствени организации, специализирани в мониторинга на политическите репресии.

Русия потиска критичните гласове от години, но репресивната кампания придоби нови мащаби след нападението срещу Украйна през февруари 2022 г. Почти всички основни опоненти бяха вкарани в затвора или прогонени в изгнание, а хиляди обикновени руснаци бяха преследвани за несъгласие с Кремъл. Според НПО "Мемориал", която също е обект на репресивни мерки, в момента в страната има най-малко 634 политически затворници, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари