САЩ: Русия се подготвя да разположи ядрено оръжие в Космоса

1
Председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ предупреди за заплаха за националната сигурност
Председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ предупреди за заплаха за националната сигурност

Председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ предупреди за заплаха за националната сигурност

Председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ предупреди за "заплаха за националната сигурност", свързана с "дестабилизиращ чуждестранен военен потенциал". Заплахата е толкова сериозна, че президентът Джо Байдън трябва да разсекрети "цялата информация" за нея. Това изявление предизвика смут в американското общество. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и водещи законодатели от Капитолийския хълм се опитаха да успокоят обществените опасения

Двама източници, запознати с обсъжданията на Капитолийския хълм, заявиха, че разузнавателната информация е свързана с желанието на Русия да изведе ядрено оръжие в космоса, съобщи Ей Би Си Нюз, предаде БГНЕС.

Това не би означавало да се пусне ядрено оръжие на Земята, а по-скоро да се използва срещу сателити.

Все пак "това е много тревожно и много чувствително", каза един от източниците.

Макар да не засегнаха пряко темата, няколко членове на Конгреса бързо определиха въпроса като сериозен, без да подклаждат обществената тревога.

"Ще работим заедно, за да се справим с този въпрос, както правим с всички чувствителни въпроси, които са класифицирани", заяви председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън.

"Що се отнася до това дали може да се разсекрети повече информация по този въпрос, това е полезна дискусия, но тя не трябва да се води публично", каза републиканецът Джим Хаймс.

Републиканецът от Охайо Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите, заяви, че неговата комисия е "предоставила на всички членове на Конгреса информация, касаеща сериозна заплаха за националната сигурност".

"Искам от президента Байдън да разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха, за да могат Конгресът, администрацията и нашите съюзници да обсъдят открито действията, необходими за реагиране на тази заплаха", заяви Търнър.

Той каза, че предоставя информацията по въпроса на сигурно място на всички членове на Камарата в съответствие с правилата на Камарата.

През целия следобед законодателите пристигаха в пространството на комисията, за да се запознаят с необработените разузнавателни данни за предупреждението на Търнър, в защитено помещение в подземието на Капитолия.

Джейк Съливан заяви, че вече е насрочил класифицирана среща с ръководството на Конгреса преди искането на Търнър.

Съливан отказа да предостави повече подробности за срещата. Единственото, което каза беше, че в общи линии "американците разбират, че в света има редица заплахи и предизвикателства, с които се сблъскваме всеки ден, като например тероризма“.

"Убеден съм, че президентът Байдън с решенията, които взема, ще гарантира сигурността на американския народ", каза съветникът по национална сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари