Владимир Путин: Не възнамеряваме да разполагаме ядрени оръжия в космоса

0
Винаги сме били и оставаме категорично против разполагането на ядрени оръжия в космоса
Винаги сме били и оставаме категорично против разполагането на ядрени оръжия в космоса Снимка: Владимир Путин / Вконтакте

„Москва не възнамерява да разполага ядрени оръжия в космоса“

Това заяви Владимир Путин като допълни, че Русия е развила космически способности, подобни на тези на САЩ, съобщи „Ал Джазира“.

Изявлението на руския президент последва твърдението на Белия дом от миналата седмица, че Русия е получила "обезпокоителен" потенциал за противоспътниково оръжие, въпреки че такова оръжие все още не е оперативно.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че то би нарушило международния Договор за космическото пространство, но отказа да коментира дали оръжието е с ядрен потенциал.

"Нашата позиция е съвсем ясна и прозрачна: винаги сме били и оставаме категорично против разполагането на ядрени оръжия в космоса. Точно обратното, ние призоваваме всички да се придържат към всички споразумения, които съществуват в тази сфера", каза Путин.

Той нарече обвиненията част от "шума, който се вдига на Запад".

Русия много пъти е предлагала да се засили съвместното сътрудничество в космическата сфера, но по някаква причина на Запад тази тема не е повдигана отново", заяви руският държавен глава.

Русия е развила само космически способности, които имат и други държави, включително САЩ и те го знаят“, каза Путин по време на срещата си с руския военен министър Сергей Шойгу.

"Ние не сме разполагали никакви ядрени оръжия в космоса или елементи от тях, които да използваме срещу спътници или да създаваме полета, в които спътниците не могат да работят ефективно", каза Шойгу

Шойгу твърди, че Белият дом може да е изказал твърденията за нов руски космически потенциал, за да принуди Конгреса да подкрепи помощта за Украйна, а също и да насърчи Москва да се включи отново в преговорите за контрол на ядрените оръжия, които Русия преустанови на фона на напрежението със САЩ заради Украйна.

Путин не изключи евентуални бъдещи контакти със САЩ, но потвърди мнението си, че стремежът на Вашингтон към поражение на Русия в Украйна засега прави подобен сценарий невъзможен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    3
    Пета колона
    Вовката путлерчов е безпишков, менте 2! То е един голям разлигавен женски полов орган третополов и ще затрие РуZZшлямия в Ада! Давай, путлерчо!
  • -3
    2
    Пета колона
    Аз също съм късопишков, но си търся дългопишков, Вова помагай!
  • -1
    1
    Пета колона
    Има ли някой ,освен Късопишков , който да ти вярва ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари