Русия нанесе ракетни удари по Одеса и Николаев

1
Ударите са в отговор на атаката по Кримския мост
Ударите са в отговор на атаката по Кримския мост Снимка: Фейсбук

Ударите са в отговор на атаката по Кримския мост

Ракетни удари по Одеса - според Москва - в отговор на атаката по Кримския мост. Няма пострадали, нанесени са материални щети. Кримският мост е частично отворен за движение, но поправянето на най-засегнатата част ще отнеме време.

По отношение на зърнената сделка - Русия продължава да настоява, че исканията ѝ не са изпълнени, Украйна е готова да продължи споразумението само с Турция и ООН.

Шест ракети и 21 дрона са били свалени от системите за ПВО в Одески окръг. Няма жертви. В Одеса беше свален фрагмент от ракета от покрива на къща, информира БНТ.

БНТ

Удари са нанесени и по Николаев - на около 130 км от Одеса. От руското министерство на отбраната определиха действията като възмездие за атаката срещу Кримския мост.

"Тази нощ въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удар на възмездието с високоточно оръжие, с морско базиране, по обекти, където са подготвяни терористични атаки срещу Руската федерация с използването на безпилотни катери. Както и по мястото, на което са произведени - кораборемонтен завод в района на Одеса", каза говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков.

При атаката са унищожени и складове с около 70 хиляди тона гориво, твърдят от военното министерство.

Движението за автомобили по Кримския мост беше възобновено. Една от отсечките е напълно унищожена и ще се наложи да се демонтира и изгради отново. Дотогава ще бъде поставено временно съоръжение с дължина 250 метра.

Излизането от зърнената сделка не е отмъщение, твърди Москва.

"Русия изпълняваше своите задължения и удължаваше тази сделка няколко пъти. Въпреки че условията по тези договори, поставени от Руската федерация, не бяха изпълнявани. В този случай веорятно можем да наречем безсрамна позицията на европейските държави", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков визира искането на Русия за възстановяването на връзката на руската банка "Росселхозбанк" към глобалната SWIFT система, от която беше изключена заради нахлуването в Украйна. ЕС обмисля да разреши свързване на дъщерно дружество на банката със SWIFT, но решение все още няма.

Темата за зърнените коридори коментира и украинският президент Володимир Зеленски.

"Позицията на Украйна винаги е била и ще остане възможно най-ясна - никой няма право да разрушава продоволствената сигурност на която и да било държава. Ако шепа хора някъде в Кремъл си мислят, че имат право да решават на чия маса да има храна - Египет или Судан, Китай или Индия, Турция или Индонезия, тогава светът има възможност да покаже, че изнудването не е позволено на никого".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари