Русенци се събудиха обгазени

12
Ако наистина искате решение на проблема с въздуха, господа управляващи, започнете да затваряте производства
Ако наистина искате решение на проблема с въздуха, господа управляващи, започнете да затваряте производства Снимка: greenpeace.org/bulgaria

Рано тази сутрин остра миризма на бакелит събуди русенци

Обгазяването се усети най-силно към 5:30 - 6.30 часа. В централната градска част не можеше да се диша, а хората масово затваряха прозорци и тераси, въпреки топлото време. Всичко това се случва на фона на вчерашното заседание на постоянната комисия по екология, където кметът призова нас, гражданите на Русе, да бъдем активни. 

Каква по-голяма активност от това да се събудиш от отрова, която да дишаш ти и децата ти? Ето, г-н Милков,  приемете тези редове като сигнал.

Истината е една и ние я знаем от години - фирмите - замърсители са ясни, просто трябва не ние да ги назовем, а отговорните институции като Община, Област, РИОСВ, МИОСВ да си свършат работата. Разбирам, че инвеститорите са вложили много средства, за да изградят производствата си на русенска територия. Но здравето е най-ценно и никой няма право да ни го отнема заради нечия алчност. 

Ако наистина искате решение на проблема с въздуха, господа управляващи, започнете да затваряте производства. Докато замърсителите не внедрят пречиствателни филтри, не давайте разрешение за работа. 

Ама щели да останат 1000 човека без работа. А по-добре ли е 100 000 русенци да дишат отровен въздух, да се разболяват и умират? 

За качеството на въздуха се говори от 2013 година.  Институции, неправителствени организации и граждани само си обсъждаме проблема. Време е за действия. А те започват със забрана за работа на всички замърсители

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари