Русенци и властимащи: Толерансът ни за въздуха приключи

3
За да има санкции за нарушителите, е необходимо да има специализирана апаратура. От МОСВ са заявили, че няма да дадат нужните близо 700 000 лв., а трябва общината сама да ги осигури
За да има санкции за нарушителите, е необходимо да има специализирана апаратура. От МОСВ са заявили, че няма да дадат нужните близо 700 000 лв., а трябва общината сама да ги осигури Видео: Русе Медиа

Жителите на Русе излизат на протест, миризмите, които се усещат основно през нощта, тревожат за поредна година жителите на Русе. Родителите са притеснени най-вече за здравето на децата си

“Живеем с болести и със затворени прозорци. Това е жалко за децата и за гражданите на Русе, защото са принудени да се местят в други градове. Русе се обезлюдява много бързо, промишлеността не че не трябва да я има, но трябва да се спазват законите на държавата”, казва Мирослав Малчев пред Русе Медиа

”Или се примиряваме и го дишаме този въздух и си лягаме всяка вечер с него и ние, и децата ни, или се бунтуваме и търсим решения, излизаме по площадите, търсим разговори с институции и настояваме да се следят показателите. Тези предприятия, които тровят въздуха на русенци, да бъдат контролирани много изкъсо и ако трябва, затваряни. Това, което ние усещаме, е, че тази миризма е една и съща вече години наред. И това е, което ни трови, всъщност психиката ни трови”, споделя Михаил Михов.

Неслучайно градът се обезлюдява и никой няма вяра в никоя институция, нито че нещо ще се промени, ще се вземат адекватни мерки. Дори и в този случай обгазяванията с въпросната бакелитова миризма зачестиха, имам бебе на 5 месеца, което се буди през нощта, защото спим на отворени прозорци. Бъдеще за града няма, да не говорим в частност за отделни семейства. Тук става въпрос за здраве, тук става въпрос за въздух, тук става въпрос за най-жизненоважния фактор”, казва Калоян Ангелов.

Един от организаторите на протестите – Галичка Николова, вече седма година се бори за чист въздух.

”Опитваме се по някакъв начин да привлечем вниманието на държавата към нашия проблем. Ние не искаме бизнеса да страда, но не искаме да бъдем заложници на 500-600-1000 човека, които работят в тия химически производства. Разбираме и тях, но не искаме един 150-хиляден град да умира за това, че имаме такава тежка химия”, казва тя.

И общината, и областната администрация застават зад хората на Русе. Зам. областният управител Свилен Иванов заяви, че е крайно време биофилтрите на завода да заработят. И това е ясно заявено на управа на завода при срещата с участието на кмета Пенчо Милков и Свилен Иванов.

“Без значение дали това вредни емисии или само миризми, просто те не трябва да излизат във въздуха на град Русе. Толерансът на държавата приключи към това предприятие, щом не искат да се разберем като големи хора. Затова от днес РИОСВ е на проверка, която ще продължи най-малко една седмица”, заяви Иванов.

Кметът Пенчо Милков предприе мерки за контрол, доколкото му позволяват правомощията. Но за да има санкции за нарушителите, е необходимо да има специализирана апаратура. От МОСВ са заявили, че няма да дадат нужните близо 700 000 лв., а трябва общината сама да ги осигури.

“Единствено МОСВ и РИОСВ могат да спрат едно производство, но те трябва обаче да бъдат въоръжени с необходимата модерна техника. Обърнахме се към държавните институции за помощ. Не съм съгласен с позицията на министъра на околната среда и водите, не е правилно да казва – оправяйте се сами. Сега ни карат да си купим станция за въздуха, след това ще ни накарат сигурно да имаме полиция, армия и други институции. Не е правилно такова отношение на държавата”, категоричен е Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари