Русенци разгледаха локомотивите на завод "Експрес Сервиз"

8
Най-голямо любопитство предизвика вторият локомотив от теснолинейката, който бе обновен от завода по поръчка на БДЖ
Най-голямо любопитство предизвика вторият локомотив от теснолинейката, който бе обновен от завода по поръчка на БДЖ Видео: Русе Медиа

Най-голямо любопитство предизвика вторият локомотив от теснолинейката, който бе обновен от завода по поръчка на БДЖ

Русенският локомотивен заводЕкспрес Сервиз“ зарадва малки и големи с локомотивите си, които показа в поредния Ден на отворените врати в Русе. От сутринта днес на терена в кв. ДЗС има много родители с деца, както и железничари от различни поколения, за които беше интересно да разгледат какво се случва с модернизирания жп транспорт и какви са акумулаторните локомотиви, разказва Русе Медиа.

Най-голямо любопитство очаквано предизвика вторият локомотив от теснолинейката, който бе обновен от „Експрес Сервиз“ по поръчка на БДЖ. Деца и възрастни се качиха в кабината, за да видят и пробват как се управлява. Зам.-управителят на завода Цветелин Колев обясни, че е модернизирано абсолютно всичко. „Модернизирахме всички агрегати, не само дизеловия двигател, цялата електрическа система, добавихме много електроника. Локомотивът стана много дигитален и много свързан, може да се проследява всяко негово действие. Всички параметри са видими онлайн. Изключително екологичен локомотив, с грижа за планината и за местната общност“, каза Колев.

Денят на отворените врати съвпадна с днешния Световен ден на земята, което е знаково и за политиката на екология, която води компанията. „Експрес Сервиз“ инсталира възможно най-екологичните двигатели в локомотивите си, а напоследък прави и все повече акумулаторни локомотиви. Най-голямо е търсенето им във Франция, Швейцария, Германия, Англия, които са и най-развитите пазари за жп техника, тъй като там хората оценяват екологичния ефект, обясни Цветелин Колев.

Експрес Сервиз“ е предложил на Министерството на транспорта такива локомотиви по Плана за възстановяване и устойчивост. Засега процедурата е на етап пазарно проучване, но се е доказало, че с предвидения бюджет могат да се купят 18 от акумулаторните локомотиви на русенския завод.

Като част от екологичната си политика при производството на всеки нов локомотив, „Експрес Сервиз“ засажда по 10 дървета, които в течение на жизнения цикъл на жп машината ще неутрализират евентуалните негативни ефекти от съществуването ѝ.

Цветелин Колев призовава да се ползва повече жп транспортът. „Той е за предпочитане, защото е по-екологичен, по-икономичен, а в Западна Европа и по-бърз“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    оня
    Единственият смешник, тук си ти.
  • 0
    1
    Смешници
    Ремонтирали една теснолинейка ... Що не вземат да ремонтират и обновят Латвийските електрички ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари