Русенци, пийте вино и яжте шоколад, така се предпазвате от мръсния въздух!

0
Изследователите предупреждават, че това не трябва да се приема като указание за злоупотреба с шоколад или вино
Изследователите предупреждават, че това не трябва да се приема като указание за злоупотреба с шоколад или вино

Диета, богата на шоколад, вино, плодове и зеленчуци, може да помогне за предпазване на хората от сърдечно-съдови заболявания, причинени от замърсения въздух, сочи ново проучване.

Изследователите установяват, че възрастните хора са по-склонни да нямат промени в сърдечната функция при излагане на тежък смог, ако ядат храни, богати на флавоноиди - антиоксиданти, намиращи се в растенията, пише framar.bg

"Яденето на около 100 грама боровинки всеки ден може да защити по-възрастните мъже от свързаните със смога сърдечни болести", казва водещият изследовател Джиа Жонг, докторант в Харвардското училище за обществено здраве.

"Ние, хората, нямаме начин да избегнем замърсяване на въздуха, но имаме потенциал да се защитим от него", посочва наставникът на Жонг, д-р Андреа Бакарели - доцент в Харвардското училище за обществено здраве.

Замърсеният въздух може да намали способността на сърцето да променя ритъма си. Намалената вариабилност на сърдечната честота е свързана със смърт от инфаркти и сърдечно-съдови заболявания сред възрастните хора, посочват още учените.

Те търсят начин да неутрализират вредата от смога и се спират на познатите флавоноиди, които са антиоксидантни съединения в растенията, предотвратяващи или забавящи някои видове увреждане на клетките.

Учените установяват, че замърсяването на въздуха и генетиката имат далеч по-слаб ефект при мъжете, консумиращи високи нива на флавоноиди.

"Хранителният режим има значение. Антиоксидантите в боровинките, виното и шоколада могат да препрограмират нашите гени", казва Бакарели.

Изследователите предупреждават, че това не трябва да се приема като указание за злоупотреба с шоколад или вино.

"Ако приемате твърде много калории, това няма да е добре за сърцето", пояснява Бакарели.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари