Русенци губят по 2000 лева на ден, хвърляйки отпадъците си извън контейнерите

1
Това каза пред журналисти кметът на Русе Пенчо Милков
Това каза пред журналисти кметът на Русе Пенчо Милков

Ще загубим, ако продължаваме да хвърляме отпадъците си до контейнерите“, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков на среща с медиите днес.

През тази година отчисленията към държавата за всеки тон депонирани отпадъци е 82 лв. Така само за 10 дни гражданите са загубили близо 20 хил. лв., тъй като битовите отпадъци, струпани около контейнерите, заедно с едрогабаритните отпадъци, се извозват и предават директно на Регионално депо - Русе за обезвреждане, а не в инсталацията за предварително третиране.

Кметът припомни още, че всеки от сивите съдове за смесени битови отпадъци се обслужва ежедневно от автоматизираната система на сметосъбиращите автомобили, а след това и от допълнителен камион за едрогабаритните отпадъци. В някои проблемни точки се налага и повторно обслужване.

Община Русе проследява всеки ден работата на изпълнителя „Нелсън Чистота“ чрез GPS устройства, разположени в сметоизвозващите автомобили. Задължение на служителите е и да събират изхвърлените извън контейнерите отпадъци, което също отнема време и с това забавя графика за почистване.

За 2021 г. до момента фирмата е санкционирана с 163 993 лв. за необслужване на контейнери, неспазване графика за сметосъбиране, допуснато разпиляване на отпадъци в прилежащите площи около съдовете, непредоставяне на съд и необслужени кошчета за дребни битови отпадъци.

Въпреки контрола, който упражняваме, проблем с отпадъците има“, каза кметът.

Проверките на служителите често установяват, че контейнерите са празни, а гражданите изхвърлят около тях, вкл. своите строителни и едрогабаритни отпадъци. Милков припомни, че към момента русенци могат да предадат големите отпадъци на депото абсолютно безплатно, а строителните - в специализираната инсталация в местността „Под Ормана“.

Заместник-кметът Димитър Недев обясни, че в момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се очаква изграждането на 5 мобилни пункта за рециклиране на отпадъци от домакинствата в Русе, както и разполагането на контейнери за строителни отпадъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари