Русенското село Божичен пази древна връзка с Коледа

2
Божич е другото име на Коледа
Божич е другото име на Коледа

Божич е другото име на Коледа

Русенското село Божичен пази древна връзка с Коледа.

Русенското село Божичен се намира в региона на река Русенски Лом и в името си пази древна връзка с Коледа. Божич е другото име на Коледа, което го срещаме днес много активно в западната част на България, както и в Република Северна Македония, каза директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, който е и преподавател по етнология и фолклористика в Русенския университет, предава БТА.

"Божич е празник, който е отбелязван, както виждаме, и от старото местно население на региона. Всъщност Коледа е безспорно много важен празник и за всички земеделци, защото с него свършва календарната година. Това, което се случва, е да се посрещне Младият Бог, да минат коледарите и чрез песните и тяхната благословия да се очертае бъдещето, т.е. да се повтори един цикъл от празници и от делници в следващата година, които да доведат до това, че да се продължи човешкият живот и да имаме нашето бъдеще", обясни проф. Ненов.

По думите му и в Божичен на Божич се слагат онези познати постни ястия. "Не по-малко важни са също бъдникът в огнището и сламата на земята, защото там, както казва проф. Анчо Калоянов (дългогодишен преподавател по български фолклор във Великотърновския университет и носител на редица литературни награди), на коледната трапеза сме се събрали така, както в Ноевия ковчег - с всички плодове, които ражда нашата земя, с всички зърна, с цялото присъствие на света на човека тук от долината на река Русенски Лом", обясни проф. Ненов.

Той коментира, че не може да се даде оценка дали християнските семейства спазват традициите на Бъдни вечер. „Нямаме поглед и изследвания. Но да, който желае - ги спазва, и то без непременно да е изключително вярващ християнин. Имаме много случаи, в които всички български граждани, дори и от различен етнос, празнуват Коледа, защото Коледа много отдавна се е превърнала в един градски празник. Виждаме как градовете ни са обсипани с елхи и с Дядо Коледовци. В църквата в Русе, ако влезе човек, ще види украсена елха. В този смисъл и някогашните древни християнски символи, и съвременният начин на празничен живот се обединяват, за да могат да включат всички в този празничен момент", казва проф. Николай Ненов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    А в Нисово как стоят нещата?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари