Русенски ученички се включиха на живо в новините

0
Адриана и Ваня станаха репортери към БНТ
Адриана и Ваня станаха репортери към БНТ Видео: БНТ

Ученици от клуба по Творческо писане в русенското училище „Христо Ботев“ научиха от репортерите на БНТ2-Русе как се прави пряко включване за новините.

Това е поредна среща от инициативата на БНТ 2 „ПрофесияЖурналист“, чиято цел е да покажем на бъдещите журналисти каква е същността на тази отговорна професия, пише БНТ.

Адриана и Ваня сами пожелаха да направят импровизирано пряко включване за новините на БНТ 2. Първоначално им се струваше лесно, но впоследствие разбраха, че то изисква пълна концентрация, информираност и умение да реагираш бързо.

Ваня Николова – 11 клас: „Трябва да внимаваш да няма гафове и да не се изложиш, защото това се предава на живо, а всичко предадено на живо остава."

Адриана Станчева – 10 клас: „Може би стресиращо, но след като вече си започнал, няма връщане назад."

Репортерът е лицето на прякото включване. Но зад него стои екип, който трябва да работи като едно. Инж. Иво Доневски е човекът, който проверява преди ефир дали микрофонът, камерата и мобилната връзка са изрядни. Той помни и немалко ситуации, в които нещата не вървят по план.

Инж. Иво Доневски – главен инженер в РТВЦ – Русе: "Случва се някой да дойде при репортера и да иска да вземе участие в прякото включване."

Част от учениците са изкушени от професията „Журналист“ и са категорични, че трябва да положиш много усилия, за да станеш добър професионалист.

Гергана Дичева – 12 клас: „Един журналист първо трябва да е образован."

Ваня Николова: „Трябва да си безпристрастен, да покажеш всички гледни точки, не трябва да показваш чия страна заемаш."

Те допълват и че е важно журналистът да спазва етичните правила, които са в основата на професията. И винаги да е отлично подготвен по темите, които представя на зрителите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари