Русенски шедьовър от лего

3

Доходното здание в Русе възкръсна от детски конструктор

От лего тухлички е построена най-емблематичната сграда в Русе - Доходното здание. Холандски творец с артистичен псевдоним Utanapishtim успя да направи от детски конструктор постройката, в която от години се помещава драматичен театър "Сава Огнянов", пише България Днес.

Творбата му носи наименованието "Българският шедьовър", а чужденецът сам публикува няколко кадъра на творбата си, за да събере хиляди харесвания в публичното пространство. Доходното здание е построено в минивариант изключително детайлно и не е пропусната нито една фигура. Конструирането на русенския театър е отнело на автора няколко седмици, но резултатът е наистина впечатляващ. Чрез детския конструктор са показани дори и фигурите по фасадата на постройката. Не са пропуснати терасите, прозорците и дори наблизо разположените улични лампи.Не е ясно как точно Utanapishtim решава да построи точно тази сграда, но русенци признават, че му се е получило много добре. И го призовават да построи от лего и други красиви сгради, които са разположени в центъра на дунавската столица.

"Всеки квадратен сантиметър от това историческо здание е покрит с впечатляваща детайлност и страхотно използване на частите. Въпреки че е трудно да се избере любим елемент от сградата, наистина харесваме близкия поглед и всички тези луди техники", коментират критиците за произведението, свързано с българския град.

Мнозина творци от цял свят са част от течение, което ги обединява като AFOLs - Adult Fans of LEGO) - възрастни фенове на ЛЕГО. Докато за децата конструкторът е предимно забавление, по-големите го превръщат в изкуство и едва ли има значим обект на планетата ни (Айфеловата кула, Тадж Махал, Китайската стена и др.), който да не е направен в минивариант.

Световноизвестната датска компания е основана от Оле Кирк Кристиансен през 1932 г. В началото произвежда дървени играчки, а през 1958 г. се ражда използваната и до днес стандартна тухличка.Не по-малко интересна е и историята на Доходното здание в Русе. То е изградено по проект на виенския архитект Петер Паул Бранк. Построено е в периода 1898-1902 г., а името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за предвидените магазини, театрален салон, библиотека и казино.

Фасадата на сградата е в стил неокласицизъм, украсена с пластични орнаменти и архитектурни детайли, характерни за края на 19-и век. Изключително характерни са седемте фигури, които символизират изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и полета на духа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари