Русенски села пият вода с хлор

2
Никой обаче не знае какво е качеството на водата
Никой обаче не знае какво е качеството на водата Видео: БНТ

Жителите на русенските села Щръклево, Тръстеник, Пиргово и Церовец пият вода със завишено съдържание на хлор.

Това установи проверка, направена в началото на месец май от Регионалната здравна инспекция в Русе, предава БНТ.

В Щръклево живеят над 2500 души. Никой обаче не знае какво е качеството на водата, която тече от чешмите в селото, дори и след направената проверка от здравната инспекция. За остатъците от хлор във водата научиха от екипа ни.

Инспекторите констатират, че служителите в кметство Щръклево пият вода със завишено съдържание на хлор. Измерени са 0.57 милиграма на литър, при допустими стойности 03,04.

Въпреки влошените показатели на водата, от здравната инспекция и водоснабдителното дружество са категорични, че няма заплаха за здравето на хората и че водата е годна за пиене. Жителите на селото обаче са притеснени.

От водоснабдителното дружество заявиха, че ще отстранят проблема, като регулират подаването на хлор във водата. По-тревожно обаче е положението в село Церовец, където инспекторите са засекли, че водата, която стига до кметството, е с нитрати 340 милиграма на литър при норма 50. Причината според специалистите е усилената селскостопанска дейност в момента в района. Изпратени са предписания до всички земеделски производители да ограничат наторяването на почвата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари