Русенски работодатели дължат повече от 100 000 лева на свои работници

0
Става дума за неизплатени заплати за повече от три месеца
Става дума за неизплатени заплати за повече от три месеца

Трима работодатели в Русенско дължат повече от 100 000 лева на общо 69 работници.

Става дума за неизплатени заплати за повече от три месеца, съобщи директорът на Инспекцията по труда в крайдунавския град Ирена Николаева, цитирана от Dir.bg.

Най-голямото забавяне на трудови възнаграждения е за пет месеца, където ощетените работници са 17. Николаева информира, че трите фирми са дължали общо 128 990 лева, но след намесата на Инспекцията по труда частично са изплатени заплати в размер на 28 000 лева. За нарушенията са съставени актове и са издадени наказателни постановления. Минималната санкция е 1500 лева за всеки забавен месец. Фирмите са в различни сфери - земеделска кооперация, частна гимназия и млекопреработвателно предприятие.

Николаева каза още, че за първите девет месеца Инспекцията по труда е извършила 996 проверки в Русенско. Установени са 4530 нарушения. Съставени са 160 акта, като 22 от тях са за работещи без трудови договори.

За първите девет месеца Инспекцията по труда е издала и 95 разрешения за наемане на непълнолетни на работа. Броят им се е увеличил с около 50 процента спрямо миналата година. Непълнолетните работят основно в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, част от тях са наети и в шивашки фирми.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари