Русенски ловци: Резултатите за африканска чума по свинете се бавят

0
Месото се трупа във фризерите със седмици, а ако има само една положителна проба, това означава, че цялото месо трябва да бъде унищожено
Месото се трупа във фризерите със седмици, а ако има само една положителна проба, това означава, че цялото месо трябва да бъде унищожено Видео: БНТ

Бавят се резултатите от пробите, изпратени до Националната референтна лабораторията за африканска чума по свинете, след отстрел на диви прасета.

Русенските ловци се оплакват, че докато станат ясни резултатите, месото със седмици престоява във фризерите и се натрупват големи количества, предава БНТ. А ако има и само една положителна проба, това означава, че цялото месо трябва да бъде унищожено.

Значително е намаляла популацията на диви прасета в региона. През 2018 година са били отстреляни над 600, а миналата - само 130. Положителните проби са десетина.

Милен Серафимов – зам.-директор по лова в Държавно ловно стопанство „Дунав”: Последният случай е намерена дивя свиня на Понтон №9, най-вероятно изхвърлена от река Дунав. И другото е в Държавен ловно-стопански район Батаклията, което е отстреляно при индивидуален лов.

Резултатите от пробите от лабораторията обаче се бавели. Ловците се питали един друг, обаждали се на председателя, на секретаря на дружинката, за да разберат дали могат да приберат месото.

Милен Серафимов – зам.-директор по лова в Държавно ловно стопанство „Дунав”: Имаме случай още от средата на декември – нямаме резултат от изпратени проби, получени по писмен път. И не можем да освободим отстреляния дивеч от фризерите, а е хубаво да се изчиства, защото този фризер, който се ползва, при наличие на едно болно прасе се унищожават всички прасета вътре.

От Българската агенция по безопасност на храните отговориха, че няма забавяне при тестовете за африканска чума по свинете. Но когато от ловните дружинки от страната изпратят едновременно 3 000 проби, се изисква определено време за обработване им. В планинските райони в момента броят на дивите свине е по-голям. Затова и ловците одобряват решението груповият лов да се удължи до края на януари. Като уточняват, че не стрелят по бременни животни, за да не унищожат напълно популацията. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари