Д-р Георги Дяков: Източникът на салмонела е в 9-та ясла

1
Детска млечна кухня в Русе отваря отново утре
Детска млечна кухня в Русе отваря отново утре Видео: Русе Медиа

Детска млечна кухня отваря отново утре, 3 юли, след като пробите от персонала, храната и повърхностите се оказаха отрицателни за наличие на салмонела.

Както вече съобщихме, кухнята, която снабдява детските ясли и родителите с храна, бе затворена превантивно заради няколко случая на салмонелоза при деца от 9-а ясла в Русе.

Двете дечица, с които започна епидемичният взрив, са изписани от лечебното заведение. Другите две болни дечица, които бяха открити като контактни на първото детенце, се лекуват амбулаторно. Три деца заразоносители бяха открити от контактните дечица от 4-а група, които също се лекуват, и един заразоносител от персонала на 4-а група. На втора група, където е вторият случай на салмонела, днес вече получихме около 17 проби на контактни деца и четири проби на контактен персонал, които тепърва предстои да бъдат изследвани“, обясни д-р Цветелина Мирчева от РЗИ пред Русе Медиа.

Тъй като най-вероятно именно човек от персонала на яслата е причина за заразата, на директорката на детското заведение са връчени предписания за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. Носителите на бактерията и болните са отстранени от детското заведение до получаване на отрицателен резултат след проведено лечение по антибиограма.

От Областната дирекция по безопасност на храните също са категорични, че изследванията показват, че причината за инфекцията не е в храната от Млечната кухня. Затова заповедта за приготвяне на храна ще бъде отменена и институцията ще възстанови своята дейност

Продължават действията, защото източникът на инфекцията е в 9-а ясла, там е локализиран. Най-вероятна причина, която обсъждаме, е скрито заразоносителство – хора, които са преболедували във времето, остават заразоносители и вече по фекално-орален път и при ниска хигиена могат да пренесат заразата. Припомням отново, че сме в летен сезон, температурите са много високи и това е най-подходящата среда за развитие точно на тия патогенни микроорганизми. Попадне ли в подходяща среда, каквато са храните от животински произход или многокомпонентни ястия, особено нетермично обработени, тия вируси имат идеална среда за развитие и съответно при нехигиенно боравене с тия храни, причиняват тия състояния“, коментира директорът на ОДБХ д-р Георги Дяков.

Лекарите отново апелираха за лична хигиена, миене на ръце и съхраняване на храните правилно, особено в жегите.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари