Русенски кабеларки спечелиха дело срещу Комисията за защита на конкуренцията

0
Една от фирмите-доставчици на телевизия в ...
Една от фирмите-доставчици на телевизия в ...

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решение на Комисията за защита на конкуренцията, издадено срещу „Нетуоркс-България“ ООД и „Норделинк-България“ ООД. То е издадено през 2013 г., по жалба на кабелен оператор от Троян.

Една от фирмите-доставчици на телевизия в старопланинския град - „Скайнет“ ООД, предоставяла услугата под търговската марка ОПТИСПРИНТ, а стъпвайки на местния пазар, русенските фирми, които са с подобна дейност и свързани с общи съдружници, пуснали своя рекламна брошура.

В нея фигурирали надписите „Не преподписвайте „на сляпо“ договора с досегашния ви доставчик!“ и „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС!“ (последният надпис бил публикуван с пунктуационната грешка в него – липсващата запетая между „КОФТИ“ и „СПИНТирайте“).

От „Скайнет“ ООД подали жалба до Комисията за защита на конкуренцията с оплакване, че двете нови на местния пазар фирми правят внушение към клиентите им чрез игра на думи, навеждащи на мисълта, че предлаганата услуга под марката „ОПТИСПРИНТ“ не е добра и че не трябва да преподписват договорите си с доставчика й.

О КЗК сметнали жалбата за основателна и наказали двете дружества с имуществена санкция, представляваща 1% от нетните продажби за предходната година или 94 820 лева за „Нетуоркс-България“ ООД и 10 270 за „Норделинк-България“ ООД.

Двете фирми обаче обжалвали наказанията пред тричленен състав на ВАС, който уважил доводите им. Магистратите са се мотивирали, че във въпросинте брошури никъде не е посочено цялото име на фирмата или на марката, а разпитани жители на Троян, ползващи услугата на „Скайнет“ ООД, не правели връзка между нея и марката „ОПТИСПРИНТ“. Направен е подробен анализ на двата текста, чрез който са изведени още мотиви в полза на отмяната на наказанието, наложено от КЗК.

Комисията освен това е осъдена да плати и разносикте, направени по делото от двете фирми – по 200 лева за всяка или общо 400 лв.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари