Русенска област е първа по достъп до интернет в страната

0
84.4% от домакинствата в Русенско имат достъп до интернет, изпреварвайки София
84.4% от домакинствата в Русенско имат достъп до интернет, изпреварвайки София

През 2019 г. 84.4% от домакинствата в област Русе имат достъп до интернет в домовете си при средно 75.1% за страната.

Спрямо предходната година е отбелязан ръст от 12.5 процентни пункта. По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на първо място в страната, изпреварвайки София,  в която този относителен дял е 83.0%, съобщи Териториалното статистическо бюро „Север“.

За достъп до интернет домакинствата използват мобилна връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори и фиксирана кабелна връзка. По-активно използват глобалната мрежа домакинствата с деца.

74.7% от лицата на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично през свободното си време или по време на работа. Спрямо предходната година е регистрирано увеличение на ползвателите с 21.1 процентни пункта. Жените са малко по-активни при регулярното използване на интернет - техният относителен дял е 75.4%, при 74.0% за мъжете.

95.8% от хората с висше и 81.5% от хората със средно образование редовно използват интернет. Делът на ползвателите с основно или по-ниско образование е 42.4% от всички лица в тази категория.

Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет извън дома или работното място е мобилният телефон (вкл. смартфон).

Относителният дял на лицата от областта, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление през последните 12 месеца, е 23.1 % при 25.4 % средно за страната. В сравнение с миналата година се наблюдава нарастване със 7.6%  процентни пункта. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари