Русенчета издирваха дете, "изгубило" се край хижа Минзухар

1

Децата се включиха в сценарий, разигран с учебна цел

Около 14:00 в петък бе получен сигнал за изгубило се дете, северно от хижа Минзухар. За щастие, съвсем наблизо в самата хижа група от 16 деца от известна русенска лятна занималня участваха в обучение по радиокомуникации, проведено от доброволци на БМЧК - Русе. Обучителите веднага разпределиха децата в три екипа и в рамките на 40-минутна спасителна операция изгубеното дете беше намерено обезводнено и омаломощено от летните жеги.

Разбира се, този сценарий беше разигран с учебна цел за децата от лятната занималня, които участват в програма: “Преживелищни приключения”. На практика загубени и пострадали деца нямаше. Малчуганите приложиха прясно придобитите умения за радиокомуникации, работа в екип и първа долекарска помощ, които се подготвят от инструктора им Иво Минчев и от доброволци от БМЧК.

През целия ден инструкторът и младежите от русенската червенокръстка структура използваха методиката на Учене чрез преживяване, за да покажат на децата предимствата и недостатъците на различните видове радиокомуникация, устройството на радиостанциите, технологията и протоколите за провеждане на разговор чрез радиостанции. В обучението бяха включени много игри, от които малчуганите си извадиха поука чрез рефлексията, която е задължителен елемент за методиката. Накрая, за да могат да приложат знанията си, бе симулирана ситуация, в която приключенците влязоха в ролята на спасители и проведоха операция по издирване в близката гора. Учебната операция приключи успешно, а децата се върнаха щастливи и доволни от свършената работа. Получи се съчетание на полезното с приятното, защото климатът в гората беше далеч по-поносим, в сравнение с жегите в центъра на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари