Русе започна войната с крайпътните дървета

4
Изсичат дървета заради смъртоносните катастрофи
Изсичат дървета заради смъртоносните катастрофи

Русе ще премахва дървета край пътищата. Областната администрация отправи покана към заинтересовани организации да се включат в междуведомствената работна група за проучване на необходимостта от премахване на дървета, които биха могли да бъдат предпоставка за катастрофи. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа. До 20 март организациите трябва да номинират свой представител и да посочат направлението от дейността на групата, в което ще участват.

Идеята за премахването на дърветата край пътищата в областта, където стават най-много катастрофи, е на областния управител Стефко Бурджиев. В началото на годината той обяви намерението си за създаване на работна група с участието на широк кръг от специалисти - от полицията, Областното пътно управление, Русенския университет, Центъра за спешна медицинска помощ и други организации. Тя трябва да проучи доколко броят на катастрофите и жертвите са свързани със съществуването на крайпътни дървета.

Тази група ще извърши преценка на състоянието на дървесните видове в сервитутната ивица на пътищата в областта от I, II и III клас с оглед на евентуалното изсичане на част от тях. Други експерти ще направят подробна справка за броя на ПТП-тата, загиналите и ранените, както и колко от катастрофите с фатален край са станали след удар в дърво. Ще се проучат нормативната база и възможностите за законодателни промени, за да се реализира идеята. Намерението е на мястото на отсечените дървета да се засадят храсти, а на подходящо разстояние от сервитутната ивица – фиданки. Според Бурджиев цената на човешкия живот е несъизмерима с цената на живота на едно крайпътно дърво.

Според данни от полицията за периода 2010 - 2014 г. в Русенска област са станали 7135 катастрофи, при които са загинали 128 души и са ранени 2145. 321 от катастрофите са след удар в дърво, в резултат на което са загинали 26 души, а са ранени 161. На територията на областта е пътят РусеБяла, наричан път убиец заради множеството тежки катастрофи, които стават на него.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари