Русе в мечти от лед

1
Ледена експозиция съвсем скоро ще украси уникалния център на Русе
Ледена експозиция съвсем скоро ще украси уникалния център на Русе

Ледена експозиция съвсем скоро ще украси уникалния център на Русе.

Скулптори от осем държави ще ваят творби от лед в рамките на второто издание на фестивала „Русе Айс фест”, съобщиха организаторите от общината.

По мащаб тази зима международната проява, която ще е част от традиционния коледно-новогодишен фестивал, ще е два пъти по-голяма от миналогодишната. Тогава в нея се включиха петима майстори на леден карвинг от Канада, Испания, Русия и България. Нашата страна бе представена от Виктор Царски.

Вече са поръчани 130 ледени блока, от които скулпторите ще направят творбите си на тема „Русе в мечти от лед”. Фестивалът ще бъде официално открит на 16 декември, като два дни по-рано ще се изгради леден бар, в който посетителите ще имат възможност да пият напитки от ледени чаши.

И миналогодишният фестивал имаше тематична насоченост. Участниците ваеха фигури на тема „Русе – град на свободния дух” и „Русе – град новатор”.

Леденият фестивал е вдъхновен от снежните творби на русенския сладкар Денчо Ножаров, който преди близо век радвал жителите на града с таланта си. Това са и първите ледени скулптури в България. Пред сладкарницата си „Швейцария” самоукият Ножаров ваел фигури на животни, известни личности на епохата и идейни композиции.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари