Скулптори разказаха "Зимна приказка" на ледения фестивал в Русе

0
Русенецът Даниел Кънчев е на второ място с "Рождество"
Русенецът Даниел Кънчев е на второ място с "Рождество" Снимка: Кадър Нова телевизия

Скулптори от шест държави сътвориха фигури от лед на тема "Зимна приказка" по време на четвъртото издание на международния фестивал "Ruse Ice Fest".

На тържествена церемония тази вечер бяха наградени шестима от творците, участващи в състезанието. 

За победител бе определен Андрей Молоков от Русия с творбата си "Пробуждане". На второ място е русенецът Даниел Кънчев, който се представи с "Рождество", а трети остана Донатас Моцкус от Литва със скулптурата "Снежанка".

Наградата на кмета на Русе бе връчена на Тот Жолт от Унгария за творбата му "Леден танц с принцеса". По време на церемонията бе обявено, че скулпторът дарява паричната си премия в помощ на малко момче от крайдунавския град, което се нуждае от лечение. 

Общинската фондация "Русе-град на свободния дух" отличи "Първия сняг" на Инес Валтере от Латвия. Наградата за иновация в леден карвинг отиде при русенеца Виктор Царски за неговата "Приказна шейна".

Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна, които са куратори на фестивала, са изработили принцеса Елза и част от леден замък, в който са вплетени леден бар, ледено кресло и ледена камина.

Фестивалът се организира на закрито - в помещение с площ от 144 кв. м, където с генератор се поддържа минусова температура, за да може фигурите да се запазят дълго време. "Ruse Ice Fest" ще продължи до средата на февруари идната година. Съпътстващата програма на фестивала включва различни забавни игри и конкурси за деца, танцови изпълнения и концерти на рок групи.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари