Русе умира!

9

Както всичко друго и градският транспорт умира в нашия град. Всички знаем до болка, че транспортът в Русе е много проблемен от години.

Дори и след неговата „интеграция“, ежедневните проблеми на русенци продължават.

Ако използвате услугите на  градския транспорт може да станете свидетели на много абсурдни ситуации.

За една такава ни писа читателка на Dunavmost.bg.

Пътувайки в градски транспорт в Русе, жената става свидетел на поредния абсурд.

Преди няколко дни отново имаше проблем с тролеите, така че за да слезеш от квартал „Дружба“ 3 до центъра, единствен вариант остава автобус. В един от тях се развива следната ситуация:

Пътничка се качва в автобуса на спирка „Печатни платки“. След минута моли шофьора да отвори капандурите на автобуса или да включи вентилацията. Отговор от шофьора не е последвал. В автобуса е било много задушно, всеки си вее с нещо за разхлада и чака с нетърпение да слезе от „сауната“.

В автобуса обаче се качва проверяващ. Госпожата решава да се обърне към него за помощ с молба да влезе все пак въздух от някъде. Проверяващият отговаря, че това не му влиза в задълженията. Все пак това е частна фирма превозвач и как така той ще пипа нещо по автобуса. Да, той бил назначен към общината, но работата му е да се проверява дали си си дал парите за билет. Явно не му влиза в задълженията да провери в какви условия пътуват русенци и за какво са си дали парите – лятото е горещо, а зимата – кучешки студ.

Междувременно шофьорът решава да реагира все пак и измисля „най-рационалното“ решение на проблема – отваря задните врати на превозното средство в движение. Да, така влиза прохлада, но безспорно е доста опасно за пътниците.

Сигурно на почти всеки от вас му се налага да ползва услугите на русенския „интегриран“ транспорт. Запознати сте с недостатъците му, но колко от вас са се замисляли какво е положението в другите големи градове в България.

За да ви отговорим, направихме справка за услугата „транспорт“ в Бургас, Варна, Стара Загора и разбира се Русе.

Обобщихме резултатите от проверката в няколко насоки:

- Собственост на фирмите, обслужващи транспорта;

- Разписания;

- Цени на абонаментни карти;

- Качество на транспортните средства;

Фирмите, обслужващи градският транспорт:

Русе: "ЕГГЕД РУСЕ" (Частна фирма)

Стара Загора: „Тролейбусни превози” ЕООД (Общинска фирма)

Бургас:  „Бургасбус" ЕООД (Общинска фирма)

Варна: „Градски транспорт” ЕАД (Общинска фирма)

Разписания (Началните и крайни часове):

Русе: Най-ранния курс е в 5:00 часа / Последният курс е в 22:10 часа

Стара Загора:  Най-ранния курс е в 5:00 часа / Последният курс е в 23:10 часа

Буграс:  Най-ранния курс е в 4:40 часа / Последният курс е в 23:40 часа + нощни курсове

Варна:  Най-ранния курс е в 5:00 часа / Последният курс е в 0:15 часа

Абонаментни карти за пенсионери за 1 месец (За 1 линия):

Русе: 10,50 лева (В Русе има ограничение от 30 пътувания)

Стара Загора: 26.00 лева

Бургас: 13,50 лева

Варна:  2 лева

Качество на транспортните средства

Как изглеждат автобусите и тролеите в четирите града можете да видите на снимките.

Показваме и няколко русенски транспортни средства, въпреки че всички си ги знаем до болка как изглеждат, колко са стари и потрошени. Така изтипосани до новичките, излъскани в другите градове, нашите приличат на купчини ламарини.

Само да споменем, че преди дни в Бургас бяха закупени 7 нови автобуса от общинската фирма на полската марка “Solaris”. Общата цена, на който е 4 868 327 лева.

Новите автобуси са с дизелови двигатели и отговарят на екологичния стандарт EURO 6. Това означава, че изгорелите газове, които те изпускат, са сведени до минимум. Специалният им дизайн ги прави изключително аеродинамични и осигурява по-голяма безопасност за пътниците в тях.

Превозните средства са оборудвани с ниски подове, за да са максимално достъпни за всички граждани и посетители на Бургас. Новите автобуси разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Освен това машините са оборудвани с електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който ще събират, е 130.

Тази поредна придобивка надгражда усилията на Община Бургас за модернизация на градския транспорт. От 2013 година до днес тя е закупила и пуснала в движение 67 нови автобуса, 22 нови тролейбуса, 6 нови микробуса, а сега и новите 7 солариса, които да обслужват новите квартали.

Ами, браво, много се радваме за бургазлии!

Оставяме ви да им се полюбувате, макар и виртуално и да помечтаете някой ден и вие да се возите в такива, на път за работа, забавление или просто ей така!

А до тогава дерзайте!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари