Русе ще се превърне в голяма строителна площадка!

2
След приключване на ремонтите градът ще бъде още по-красив и модерен!
След приключване на ремонтите градът ще бъде още по-красив и модерен! Снимка: ruse-bg.eu

"Русе ще се превърне в голяма строителна площадка през 2017 г. заради мащабните инфраструктурни проекти, които стартират."

"След приключване на ремонтите градът ще бъде още по-красив и модерен."

Това заяви кметът на Русе Пламен Стоилов, цитиран от БТА. Той направи равносметка за изтеклата първа година от втория си мандат.

"Предстои да бъдат инвестирани над 56 млн. лева в града по програма "Региони в растеж", с добри темпове върви и санирането на жилищни блокове по националната програма." Стоилов коментира, че за ремонта на улици и тротоари в града предстои да бъде изтеглен кредит от 10 млн. лева, очаква се подкрепа и от държавата.

Кметът заяви, че се работи и по модернизирането на спортната база в Русе, за да може деца и възрастни масово да спортуват.
Стоилов коментира и проблема със замърсяването на въздуха в града. Той е категоричен, че всяко предприятие, което нарушава екологичните норми, трябва да бъде дадено на прокурор.

По повод на наближаващите коледни и новогодишни празници кметът заяви, че общината всяка година поетапно инвестира в коледна украса. През декември русенци отново ще се радват на фестивала на ледените скулптури. Той ще се помещава в мобилна зала, тип шатра, в която с леден генератор ще се поддържа ниска температура. Така ледените фигури ще могат да се запазят до края на април.

Господин Стоилов, направихте ли вече равносметка за изтеклата първа година от втория си мандат като кмет на Русе? Какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

Отговор: При нас няма създадена организация да работим година за година - всичко е планирано в четиригодишния период на управление. Това, което беше заложено за първата година, е почти на 100 процента изпълнено. Тези 12 месеца бяха изключително важни, защото трябваше да се запази набраната висока скорост, която ни даде шанс за бързо темпо на работа.

Русе беше единственият областен град, който успя да завърши в срок проекта си за интегрирания градски транспорт. Първата година от този мандат съвпадна и с втората година от новия програмен период, последен за усвояване на европейски фондове. Беше изключително важно да създадем такава организация, че в края на 2016 г. да сме готови да започнем практическото изпълнение на европейски проекти.

Мога да заявя с гордост, че сме един от малкото градове, които имаме стартирала на 100 процента реализация на инвестиционната програма "Региони в растеж", в която имаме гарантирани над 56 млн. лева европейски средства. Тези пари ще влязат в икономиката и ще бъдат инвестирани в инфраструктурата на града.

Обявили сме всички обществени поръчки. Планираме те да приключат до края на годината, за да може в края на март идната година да имаме избрани изпълнители и най-късно в началото на месец май да започнем практическото строителство. Говорим за много големи инфраструктурни проекти.

Вторият етап на проекта за интегрирана система за градски транспорт в Русе е на стойност 24 млн. лева. Част от проекта предвижда изграждане на надлез между кварталите "Родина 3" и "Чародейка", реконструкция на бул. "Придунавски" - в участъка от Речна гара до ул. "Мостова", изграждане на нова и ремонт на още две пасарелки.

Осъществяването на проекта "Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих" на стойност близо 17 млн. лева ще доведе до пълна промяна във визията на пешеходната среда по четири улици, свързващи центъра с кея на града, който също ще бъде благоустроен, и Русе най-после ще се обърне с лице към Дунава.

С 12,4 млн. лева ще бъдат ремонтирани пет сгради от образователната инфраструктура на града, като предстои и изграждане на спортни площадки, облагородяване на дворни пространства и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Сред тях са Математическата гимназия "Баба Тонка" и СОУ "Христо Ботев".

С тези проекти Русе ще стане голяма строителна площадка през 2017 г., но съм сигурен, че русенци ще ни извинят и ще изтърпят неудобствата, тъй като след приключването на ремонтите градът ще бъде съвсем различен - още по-красив и с още по-модерен, европейски облик.

С добро темпо и организация работим по Националната програма за саниране на жилищни сгради. В Русе допустими по тази програма са 329 блока, като до края на следващата година се очаква да бъдат санирани общо 104 жилищни сгради на стойност 66 млн. лева.

Изключително голяма е и вероятността да сключим договор до края на годината за проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, свързан с укрепване на кейовата стена на Русе. Той е на стойност около 11 млн. лева, а работата по неговото осъществяване ще тече успоредно с благоустрояването на кея.

Тази първа година е годината на подготовката на успеха на програмата на кмета за втория мандат. Само след няколко дни ще открием и изцяло ремонтираната Английска гимназия в Русе. В края на 2017 г. тя ще има изцяло ново дворно пространство със спортно игрище.

Продължаваме с изграждането и реновирането на спортни и детски площадки. До две години трябва да приключим с ремонта на всички 240 детски площадки в Русе. В същото време инвестираме и в малките населени места в общината. През тази година финансирахме 16 проекта на стойност 320 000 лева. Същата сума ще бъде заделена и за 2017 година.

Това е една успешна и силна пета година от управлението ни. Голямото предимство да имаш втори мандат, когато си имал успешен първи, е, че не се губи време в структурирането на администрация, оптимизирането на структури, на бюджет, а още от първия ден продължаваме да работим здраво.

Кога ще се подобри пътната инфраструктура в кварталите на града - улици, тротоари, междублокови пространства?

Отговор: Състоянието на уличната мрежа, на тротоарите и на междублоковите пространства е меко казано отчайващо. Не сме в състояние само с Общинското предприятие "Комунални дейности" да решим този проблем. Затова сме в процедура на финансово осигуряване. В момента подготвяме и ще поставим на обществено обсъждане изтеглянето на кредит в рамките на 10 млн. лева, като той ще бъде дългосрочен и уговорен при най-добри условия за Община Русе.

Търсим и други механизми да увеличим тези 10 млн. лева, които ще инвестираме, защото те са недостатъчни. За реконструкцията на улици и тротоари в целия град е необходима сумата от над 27 млн. лева. Ще работим на етапи, като в първия ще бъдат включени тези 10 млн. лева, очаквам подкрепа и от правителството.

Така със сума в рамките на 10-12 млн. лева ще подобрим значително състоянието на улици, тротоари и междублокови пространства. Планираме до средата на юни 2017 г. да сме осигурили финансирането и да сме провели обществената поръчка за избор на изпълнител или на изпълнители. Така в рамките на две-три години ще подобрим драстично пътната инфраструктура.

Ще инвестираме там, където са подменени подземните комуникации. Подготвяме и промяна на наредба, която ще сложи край на безобразното копаене по улиците и на кръпките след това, които вбесяват всички шофьори и пешеходци. В нея ще бъде посочено, че този, който наруши новоизградена улична мрежа над определени площи се задължава да възстанови на 100 процента цялата компрометирана пътна артерия.

Това, което предстои до края на тази година, е да пуснем в експлоатация паркинга до зала "Булстрад Арена", който е за около 270 автомобила. С него ще разполагаме с общо около 400 подземни и надземни паркоместа. Това ще даде възможност перфектно да бъде обслужвана както залата, така и намиращия се до нея Градски стадион.

Като заговорихме за Градския стадион - на 18 октомври беше поставено началото на ремонта. Кога феновете ще могат да гледат домакинските мачове на любимия си отбор в Русе?

Отговор: Реалистично е това да се случи през пролетта. Смятам, че ФК "Дунав" ще има трайно присъствие в Първа лига, тъй като проектът, който реализираме, е изключително устойчив и има финансова стабилност. Благодаря на всички бизнесмени и фирми, които подкрепят клуба. Работим напълно прозрачно, за да имаме доверието им, че всяка дадена от тях стотинка отива за спорта.

През тази година Русе беше избран за "Европейски град на спорта". Изпълни ли се целта на този проект все повече русенци да спортуват?

Отговор: Най-важното на тази кампания е, че това признание се дава за стратегията и инвестициите, които правим в развитието на масовия спорт. За нас спечелването на този приз беше важно, тъй като ни даде самочувствие, мотивация и подкрепата на държавата в тези проекти, които осъществяваме.

Щастлив съм, когато се прибирам вечер и гледам как площадките за стрийт фитнес и фитнес на открито са пълни с деца и младежи, как по спортните терени се играе футбол. Работим непрекъснато за модернизиране на спортната база в града, за да може русенци да спортуват и да бъдат здрави.

Факт е, че децата ще влязат в залите, когато съоръженията са на европейско ниво. Вече имаме прекрасни зала за гимнастика и борба. Ремонтираме залата за тенис, а в началото на следващия месец ще открием новия тенис корт, покрит с балон, в Парка на възрожденците.
Русе се променя с огромна скорост, с оглед на това, което заварих като спортна база.

Как ще коментирате недоволството на русенци по повод на замърсяването на въздуха в града?

Отговор: Никой няма право да замърсява въздуха на Русе. Всички предприятия, които работят на територията на града, са получили комплексни разрешителни и трябва да ги спазват. Който не го прави, отива на прокурор. Това е моята твърда и категорична позиция.

Няма никакво значение какво е предприятието и какъв клас инвеститор е - още по-зле, ако е висок клас инвеститор, ако е голямо предприятие и печели много. Щом печели много, няма никакъв проблем да отдели част от печалбата си и да съобрази производството си с екологичните норми. Разговарял съм с представители на различните страни. Поради бездействието на много хора, които имаха отношение към проблема, се наложи да поема инициативата, тъй като нося отговорност пред моите съграждани.

Няма да спра, докато не бъде въведен съответният контрол и прекратено замърсяването. В града не трябва да мирише на бакелит, на нефтопродукти, още повече, че това се случва често, а не е инцидентен случай.

Министър-председателят гарантира лично своето отношение към този проблем и че няма да прави компромиси, същото е мнението и на главния прокурор. Не само искам проблемът да бъде решен завинаги, но и тези, които са допускали замърсяване, да си понесат съответната наказателна отговорност. Трябва да се знае, че в

Русе никой няма право да се подиграва с правото на русенци да дишат чист въздух. Да не забравяме, че демокрацията навремето тръгна от Русе заради трансграничното обгазяване.

Коледните и новогодишни празници наближават. Община Русе предвижда ли нова украса и атракции за русенци и гостите на града?

Отговор: Искаме Русе да придобие атрактивен вид като останалите големи европейски градове по река Дунав. Не можем да направим всичко това изведнъж, защото нямаме такива средства, но всяка година поетапно инвестираме в коледната украса, като я разширяваме и по кварталите.

През тази година в центъра ще има коледен базар, който ще допринесе за празничната атмосфера. Закупили сме 30 нови светещи елемента, а и ще изненадаме нашите съграждани с нова атракция до триметровия Дядо Коледа с шейната и двете еленчета под елхата.

Фестивалът на ледените скулптури тази година ще бъде още по-атрактивен. Откриването му е на 19 декември, като е снабден с мобилна зала, тип шатра, в която с леден генератор ще се поддържа ниска температура. Надявам се този път русенци да могат да се радват на ледените фигури до края на април. Този фестивал е една от новите и успешни атракции в нашия град, която ще продължим да развиваме заедно с Фестивала на пясъчните фигури - също прекрасна инициатива, на която се радват хиляди русенци и гости на града.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари