Русе не знае какво има в пломбираната леярна на "Монтюпе"

0
Районната прокуратура в Русе пък изяснява кой е премахнал пломбата на 27 октомври т.г.
Районната прокуратура в Русе пък изяснява кой е премахнал пломбата на 27 октомври т.г.

РИОСВ в Русе не знае какво има в изграденото пречиствателно съоръжение на пломбираната леярна в хале 1 на завода за авточасти на "Монтюпе".

Това стана ясно на подновеното дело в Административния съд /АС/ в крайдунавския град. Екоинспекцията не е уведомена и за поставения втори вентилатор след разширеното производство. Макар че в цеха трябва да има 2 карусела съгласно издаденото Комплексно разрешително, сега те са три, предаде вестник Труд.

Адвокатите на дружеството настояха да се отмени издадената заповед от директора на РИОСВ Лиля Атанасова, чието предварително изпълнение вече е спряно от Върховния административен съд /ВАС/. От екоинспекцията пък настояват АС да отхвърли жалбата на "Монтюпе" като неоснователна. Страните трябва да представят писмените си защити в 7-дневен срок, постанови съдът.

Производствената инсталация за каруселно леене на алуминий е запечатана неправилно при неприключил съдебен спор, мотивира се ВАС. Въздухът над крайдунавския град продължава да се замърсява и след затворената леярна.

Районната прокуратура в Русе пък изяснява кой е премахнал пломбата на 27 октомври т.г. Сигналът за нарушението до РИОСВ е подаден от завода, а извикан нотариус е съставил констативен протокол. Още на другия ден от екоинспекцията за възстановили пломбата.

До пломбирането се стигна след залпово замърсяване на атмосферата на 14/15 септември т.г. Извънредните замервания на РИОСВ откриха, че един от източниците на вредни емисии в Индустриалния парк на Русе е "Монтюпе". При проверки в източната промишлена зона екоинспектори откриха още замърсители.

Освен от "Лубрика", зловонните миризми идват при топене на мас на площадка на ЕТ "Красимир Атанасов Роял" в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ "Антоанета Симеонова" в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. РИОСВ запечатана леярна и на "Билбобул" ООД.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари