Разпечатват пломбираното хале на "Монтюпе"

1
Предприятието не било основният замърсител в Русе
Предприятието не било основният замърсител в Русе Снимка: БГНЕС

Пломбираното хале № 3 на "Монтюпе" трябва да бъде разпечатано, реши Върховният административен съд.

С определение от днес той отмени решението на Административния съд в Русе, с което бе допусната до изпълнение заповед на директора на РИОСВ - Русе. С нея бе наложено предварително изпълнение на заповед за принудително извеждане от експлоатация на Карусел № 7 и Карусел № 8, и ограничаване достъпа до производствено хале № 3 чрез поставяне на плътна преграда към хале № 2, пише briagnews.bg.

Припомняме, че това пломбиране бе предприето след замервания на въздуха от екоинспекцията. Първоначално бе наложено предварително изпълнение на пломбирането на халето, което от "Монтюпе" обжалваха. Съдът в Русе обаче го остави в сила. Тогава съдът прие, че не е установено по несъмнен и безспорен начин настъпването на значителна и трудно поправима вреда на дружеството-жалбоподател именно от предварителното изпълнение на процесната заповед за налагане на принудителни административни мерки.

От предприятието обаче са обжалвали заповедта и пред ВАС, който отменя определението на Административния съд. Вместо него постановява спиране на предварителното изпълнение. В определението е описано, че в случая ангажираните към настоящия момент по делото доказателства установяват, че повечето извършени замервания и химически анализи преди и след прилагането на принудителната административна мярка, са в норма и замърсяването на въздуха в Русе очевидно не се дължи основно на дейността на предприятието на дружеството-жалбоподател.

Определението на Върховният съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Самото пломбиране на хале 3 обаче остава в ръцете на съда в Русе, тъй като делото по същество за законосъобразност предстои да се гледа.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари