Русе не приема плана на "Монтюпе"

0
РИОСВ - Русе не приема представения план за действие на „Монтюпе“
РИОСВ - Русе не приема представения план за действие на „Монтюпе“

РИОСВ в Русе не приема представения план за действие на "Монтюпе" ЕООД, с който да се пусне пломбираната инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авочасти на 25 септември т.г.

Това съобщиха от екоинспекцията в крайдунавския град. Дружеството е уведомено писмено за становището й, пише вестник Труд.

 

Мерките не са достатъчни, за да гарантират ефективната работа на пречиствателните съоръжения към инсталацията, мотивира се РИОСВ. Тези предложения не са аргументирани от производителя на пречиствателното съоръжение и доставчика на адсорбента (веществото за пречистване на отпадъчните газове). Те се основават на взето техническо решение от "Монтюпе". Контролните параметри за работата на пречиствателното съоръжение не са съобразени с техническата документация на производителя.

От екоинспекцията препоръчват да се анализира текущото състояние на производството и да се открият причините, водещи до отклонение от заложените норми и изисквания в комплексното разрешително. Те включват и потенциалните източници на интензивно миришещи вещества.

Систематата за очистване на отпадъчните газове може да се оцени по количеството емитирани замърсители и степента на замърсяване на атмосферния въздух в района на изпускащите устройства. Работата трябва да се направи, след като предварително се изследват използваните суровини в технологичните процеси. Така ще се определят веществата, които се отделят като емисии и се образуват в технологичния процес.

Необходимо е да се определи подходящ работен режим на изпускащите устройства, при който концентрацията на замърсяващи и миришещи вещества е достатъчно ниска, се казва още в писмото на РИОСВ. След като "Монтюпе" представени взетите мерки, екоинспекцията ще ги подложи на оценка.

Леярната на завода беше запечатана след залпово обгазяване на крайдунавския град с вредни емисии на 14/15 септември т.г. Въпреки жалбата на "Монпюпе", Административният съд потвърди заповедта за принудително спиране на инсталацията.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари