ВАС спря една от атаките срещу “Монтюпе”

1
ВАС отмени заповед за принудително извеждане от експлоатация на Инсталация за каруселно леене на алуминий-Карусел №1 и пломбиране на каруселното устройство на инсталацията
ВАС отмени заповед за принудително извеждане от експлоатация на Инсталация за каруселно леене на алуминий-Карусел №1 и пломбиране на каруселното устройство на инсталацията Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразно затварянето на част от леярното производство на френския завод “Монтюпе” в Русе, който произвежда блокове за двигатели на най-реномирани европейски марки автомобили.

Това е най-големият френски инвеститор в България, който осигурява работа на хиляда души, и от две години се оплаква, че е подложен на административен тормоз, под предлог че трови въздуха на Русе, пише Вестник СЕГА.

ВАС отмени заповед от 23 септември 2015 г. на РИОСВ-Русе и утвърдително решение на Административния съд в Русе от 23 декември 2015 г. за “принудително извеждане от експлоатация на Инсталация за каруселно леене на алуминий-Карусел №1 и пломбиране на каруселното устройство на инсталацията” за неопределен срок. Проверките в инсталацията са правени през юли 2015 г., заводът се е съобразил с препоръките на екоинспекцията и е монтирал по-мощни вентилатори, но този факт не е отчетен и му е била наложена както принудителната мярка, спираща частично производството му, така и глоба от 10 024 лв месечно.

Освен това е добавена и еднократна глоба от 35 000 лева. ВАС отбелязва, че е постановено наказание,“без да е установено дали към момента на налагане мярката – пряката и непосредствена опасност за замърсяване на климата или за здравето на хората – е била налице”.

Съдебната процедура отне цяла година, а през септември-октомври 2016 г. РИОСВ-Русе наложи още наказания на “Монтюпе” - максимално допустима административна глоба от 500 000 лева, принудително затваряне на карусел №7 и карусел № 8 и запечатване на производствено Хале №3. Последните решения също се обжалват в съда. Директорката на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова, която за кратко е работила в “Монтюпе”, подаде оставка в края на ноември 2016 г. “по лични причини”.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари