Русе е в челната петица по поскъпване на имоти

5
Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 74% за период от седем години
Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 74% за период от седем години Снимка: Dunavmost / Архив

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 74% за период от седем години

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от близо седем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали с над 102% спрямо 2015 година, показват данни на Националния статистически институт за период от близо седем години. Това нарежда София на първо място сред градовете в страната с над 120 хиляди жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са с 88,8% по-високи спрямо 2015 година, показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо – със 110%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите, и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 81,6% за период от близо седем години. Във всичките шест града в страната с над 120 хиляди жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е със 76,2% спрямо 2015 година. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 86,4%, пише Труд.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Стара Загора. В града цените на жилищата са нараснали с 66,3% за периода.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе и Варна. Поскъпването на имотите в тези градове е много близко до това в Стара Загора. На четвърто място в общата класация е Русе (+66,1%), следван от Варна с 61,5%.

За близо седем години новите жилища в Русе са поскъпнали с близо 50 на сто, а старото строителство – с над 68%. Във Варна повишението на цените на новите къщи и апартаменти за близо седем години е с 40,3%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече – със 74,6%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс, или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с близо 50 на сто спрямо 2015 година, показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е близка до тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 22,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо – със 71,2%. Разликата в поскъпването на новите и старите жилища е близо 50 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали със 74,4% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 81%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 64%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Гост
    Do 4: Ама така се надлъгват тарикати и балъци и последният по веригата ще изгърми яко. Всеки пореден спекулант се надява, че няма да е последния, ама знае ли се? Три имота съм хванал, как след няколкогодишно киснене по обявите, един ден изчезват и само след няколко месеца се появяват пак, но вече с по-висока цена и от друг продавач с нова, по-самохвална реклама. И като се наредят още пет-шест ей такива, мързеливи, дето само търсят балъци да им вземат парите - ето ти покачване на пазара. Това как му се вика? Не е ли спекула? Няма ли закони против нея?
  • 5
    5
    Гост
    Продавал го чичо Петко за 100, чакал, чакал, чакал, па накрая кандисал да го продаде за 70 на едно пишлеме, което го мързи да бачка и само търси далаверата. Пишлемето го купило за 70 и моментално го върнало на пазара за 120, без да пипне нищичко по имота. Сега седи и чака някой балък да клъвне на мантрата, че имотите много поскъпвали и съборетината догодина щяла да струва 200. Познато ли ви звучи?
  • 6
    4
    До 3
    Балон надуван от "брокерите" и платените "мисирки" по разни "медии"
  • 5
    3
    Гост
    На какво отгоре, питам аз? Заради постоянно нарастващото ни население ли? Заради петцифрените ни заплати ли? Или заради това, че двама от трима русенци са милионери, които се чудят какво да си правят парите и изкупуват имоти наред? Обявите седят по няколко години, бе! По няколко години има обявени имоти и никой не ги купува.
  • 9
    2
    1234
    Съвсем логично след небивалия ръст на заплащането в региона и своеобразеният икономически просперитет. ;) 1300 лв. тук и една камара работодатели и немалка част от трудещите се я имат за прилична ,дори висока заплата ... 650 € ! За това и кадърните хора напускат България и градът ни в частност като от потъващ кораб.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари