Русе е сред областите, които трябва да се наблюдават с внимание през следващата седмица

2
Това заяви математикът Николай Витанов
Това заяви математикът Николай Витанов

"Дифузното разпространение на заразата в страната е спряно."

Това обяви математикът проф. Николай Витанов от БАН пред БНТ.

Има само 4 от 28 области, в които още мъждука, но е на път да спре и там. Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82, което означава, че обхватът на заразата се свива, а здравната система се разтоварва.

Целта ни е да паднем под 500 на ден заразени. Очаква се и смъртността полека да падне под 100 на ден, тя все още е висока, но за това си има причини.

"С повишено внимание през следващата седмица трябва да се наблюдават областите Кърджали и Ловеч, а с внимание - Варна, Велико Търново, Монтана, Пловдив, Русе, София-област, Смолян, Стара Загора и Търговище", допълни той.

"С масова ваксинация ще смачкаме всички следващи вълни, ако успеем да го направим, ни чака спокойно лято", убеден е математикът.

Той посочи, че една секунда за тази пандемия са няколко дни. По празниците няма много регистрирани случаи, въпросът е да не се прецакаме след празниците.

Здравните власти могат да си позволят да смекчат мерките, но смекчаването на мерките вкарва група от хора в обхвата на вируса, подчерта математикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари