Математик: България оглави класациите за смъртност

0
Според Рангачев третата вълна се дължи на силно заразния британски щам
Според Рангачев третата вълна се дължи на силно заразния британски щам Видео: Bulgaria ON AIR

"Математиката може да бъде използвана за две задачи - да даде оценка на случилото се досега - тук математиката е най-точна, а другото е да предвиди какво ще се случи - и тук математиката допуска проекциите си с известни отклонение"

 Това заяви д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго, в студиото на "България сутрин".

Д-р Рангачев е категоричен, че голяма част от математическите модели допускат известно отклонение:

"Ние можем да дадем долна и горна граница на проекциите, изчисляването R - на колко човека средно предава един вирусоносител вируса. Има редица проблеми и един от тези проблеми е тестването", допълни той.

Според математика, ако няма достатъчно тестване, става трудно да се даде точна оценка за случващото се.

"България оглави класациите за смъртност. The Economist публикува една ранглиста, в която ние сме в челното място по смъртност, но тези данни не дават ясна представа за смъртност по области. Аз очаквах най-гъсто населените места да са най-засегнати - там има най-много контакти, но от 28 области София е на 17-о място, а най-засегнати са области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик, Силистра", посочи д-р Рангачев.

Той обърна внимание на изчисляването на смъртността по райони:

"Надвишението за страната е 20% от март до декември за нормалното. Ако 2% е средното отклонение, има области, които наближават 30%, и тук вече трябва да търсим причините."

Според математика в страната е имало дифузно разпространение в големи мащаби и ключова роля са изиграли медицинските грижи. "В София са най-добрите в страната, а в Смолян - има една единствена многопрофилна болница, която може да осигурява лечение", посочи д-р Рангелов.

Той добави, че транспортът в провинцията отнема повече време, което се рефлектира в качеството на медицинските грижи и съответно в смъртността.

"Спадът на броя на случаите в есента се случи преди локдауна. Хората започнаха да се плашат от смъртността" коментира още той.

Според Рангачев третата вълна се дължи на силно заразния британски щам.

"Всеки от нас е чувал за хора прекарали коронавирус. Това са не повече от 2 млн. души. Има още много хора, които ще дават гориво на тази злокобна статистика", категоричен е експертът.

Рангачев определи ръста в новите случаите на заразени като зловещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари