Русе е първият български град със собствен 3D макет

10
Той ще помага на строителството и градоустройството
Той ще помага на строителството и градоустройството Снимка: Община Русе

Първият град в България, който ще разполага със собствен 3D макет, е Русе

Той е създаден след заснемането му с безпилотна техника през януари, а целта е данните да се структурират в информационни слоеве, които да бъдат използвани от общинските служители при ежедневната им работа.

За разлика от широко разпространения софтуер на Google Earth инструментът намира приложение при измерването на площи, ъгли, периметри, обем и линейни размери, което е от изключителна полза за отделите, отговарящи за строителството и градоустройството. Така например с помощта на 3D макета ще могат да се определят размери на шахти, площи на междублокови пространства, фасади на сгради и др., като точността е изключително висока - до 3 см. на пиксел, съобщиха от Община Русе.

Предстои данните, събрани при заснемането, да бъдат извлечени и имплементирани в общинската географска информационна система. Така ще отпадне нуждата всеки елемент от градската среда да се въвежда ръчно от служител, а това ще се случва автоматично чрез програмата.

В следващите дни служителите, които ще ползват инструмента, ще се обучават на възможностите, които той предлага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Johny
    А за това,че няма нито един читав булевард и колата ми подскача като лагерница и за 2г се убих да правя окачване никой не говори нали?????!?? 3D макет хаххаах смешници!!! Най-убития град в Бг стана Русе честно
  • 13
    1
    Нели КОЛЕВА
    Добре е,че е направен такъв модерен макет.Искам информация за фирмата,която е заснела и изработила макета.В статията няма дума каква е цената и кой точно е заплатил?Моля за информация написалия статията.Предварително Ви благодаря.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари