Русе чества стогодишнината на Петър Увалиев

0

С фотоизложба, премиера на книга и филмова поредица си припомняме живота и творчеството на един от най-влиятелните и световно признати български интелектуалци от втората половина на ХХ век.

В съзвучие с историческата дата 10-ти ноември, а и с вечно свободния дух на дългогодишния емигрант Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув) утре в Русе започва поредица от събития, посветени на неговата стогодишнина.

Пътуваща фотоизложба със заглавие „Черно-бели следи от един многоцветен живот”, подбрана и обработена от самия Иво Хаджимишев, ще бъде отворена за посещения от 10-ти до 23-ти ноември 2015 г. в зала „Русе” на Регионалния исторически музей.

Уникалните и малко известни документални кадри разкриват различни периоди и страни от живота на легендарния български интелектуалец, дипломат, театрал, майстор на словото, преводач, незабравим глас от радиоефира, изкуствовед, учен, преподавател, филмов творец. Откриването е на10 ноември, вторник от 17.30 ч.

Пак в Регионалния исторически музей, но на следващия ден (11 ноември, сряда) от 17.30 ч. в зала Батенберг” предстои

русенска премиера на книгата с радиобеседи „ПЕТ МИНУТИ С ПЕТЪР УВАЛИЕВ, част I” на Издателска група АГАТА-А.

Заглавието е название на рубриката, която Петър Увалиев води в българската секция на Радио БиБиСи през последните години от живота си. Този двутомник включва радиоесета, писани и четени в периода 1988–1998 г., като по-голямата част от тях са именно прочутите „пет-минутки“.

Освен откровенията, които съдържат, те имат и още едно характерно свойство – показват истински нежното отношение на автора към езика. Страстта му да придава на полуизченалите от българския език думи нов живот е видна на всяка страница.

„Говоря пет езика – казва той, – но 24 май е бил и си остава най-необходимият ми български празник.“ Работил със световноизвестни колоси на културата като Чаплин, Фелини, Антониони, Мастрояни, той остава до болка верен на българския език и на всичко българско.

Сред специалните гости на събитието ще видим проф. Соня Рув-Увалиева, Таня Петрова (издател) и доц. Огнян Ковачев (съставител).

Част от филмовото творчество на именития ни сънародник - един от най-ярките и достойни примери за родолюбие, ерудиция и идентичност в глобалния свят - ще бъде представено в поредицата „Петър Увалиев (Pierre Rouve) - връстник на българското кино”. Прожекциите са на 13-ти, 17-ти, 19-ти, 20-ти и 21-ви ноември от 16 ч. в зала „Княз

Александър I” на Регионалния исторически музей, входът е свободен.

Стогодишнината на Петър Увалиев (Pierre Rouve) се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. На повечето от проявите в Русе ще присъства лично съпругата на Увалиев, проф. Соня Рув-Увалиева.

Тя ще участва и в тържествата за 70-годишнината на Русенския университет "Ангел Кънчев", който я удостоява с титлата „Доктор хонорис кауза” през 1999 г.

Организатори на честването са Регионалният исторически музей в Русе и Фондация „Увалиеви”, със съдействието на Русенски университет "Ангел Кънчев", Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" – Русе и Bulgarian Food UK – Ventex BG.

За Петър Увалиев (познат още като Пиер Рув)

Дипломат, автор, театрал, семиотик, университетски преподавател и преди всичко българин и родолюбец, и то „не по занаят, а на инат”, Петър Увалиев от дете до сетния си дъх вярва, че България и Европа са неделими.

Доказва го с яркия си и многопосочен жизнен път. Макар и в емиграция, като „езиков сирак” (както сам се нарича) той и преживе, и след смъртта си е висок духовен пример и професионален връх за няколко поколения българи.

Невидим, деликатен и официозно премълчан, но същевременно последователен, категоричен и упорит, неговият принос в развитието на българските медии, култура и изкуства е значим и съзидателен.

„Аз никога не съм търсил онези страни на българския живот, които трябва да бъдат оплюти” – споделя той в една от радиоизявите си. „Защото те нарушаваха и собственото ми самочувствие. Търсил съм малкото, което може да бъде похвалено.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари