Румен Радев: Има неразбиране на ролите на ДАНС

2
Не можем да очакваме, че това ще бъде Агенция за борба и потискане на справедливи социални искания, заяви президентът
Не можем да очакваме, че това ще бъде Агенция за борба и потискане на справедливи социални искания, заяви президентът Видео: NOVA

Не можем да очакваме, че това ще бъде Агенция за борба и потискане на справедливи социални искания, заяви президентът

Искам да поздравя гражданите, които излязоха да гласуват. Поздравявам и новите кметове и общински съветници с победата. Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добре. Това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която влече и понижена легитимност”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, цитиран от NOVA.

Радев каза, че ще се запознае с представените аргументи на премиера Николай Денков, който поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Но реалните мотиви са известни отдавна. Чухме ги в онзи запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него”, каза Радев. „Внимателно чух изявлението на министър-председателя в петък вечерта.

В Закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, коментира президентът.

Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценария от запис. От мотивите, които представи министър-председателят в своето изявление в петък вечерта, по-скоро остави впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона”, каза Радев.

„Аз мисля, че правителството и премиерът трябва да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажа на изборния процес”, коментира още президентът.

Радев отхвърли и обвиненията, че Пламен Тончев е политически пристрастен.

Това, че когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента и той излага факти - откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изявлението на министър-председателя са смущаващи. Например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците. За мен това е неразбиране на ролите и задачите на ДАНС.

Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи и основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление.

Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС.

И да не забравяме, че ДАНС е информационна контра разузнавателна агенция, тя е предоставила информации. Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея именно доведе до този скандал”, каза президентът.

„Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са 1, 3 или 70 на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия”, заяви Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари