Румен Радев: Илинденско-Преображенското въстание e важно за отношенията ни с РСМ

0
Завинаги ще остане непреходно знанието на борбата за правда и човешко достойнство, заяви държавният глава
Завинаги ще остане непреходно знанието на борбата за правда и човешко достойнство, заяви държавният глава Снимка: Министерски съвет

Завинаги ще остане непреходно знанието на борбата за правда и човешко достойнство, заяви държавният глава

"От поколения на този площад се събират пътищата на националната памет на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват", каза президентът Румен Радев.

Държавният глава заяви, че Илинденско-Преображенското въстание пренася далеч във времето, защото резултатите надхвърлят далеч във времето непосредствени политически и военни цели. "Надхвърлиха рамките на епохата. Завинаги ще остане непреходно знанието на борбата за правда и човешко достойнство", подчерта той.

Радев отбеляза, че днес Илинденско-Преображенското въстание заема важна място в отношенията ни с Република Северна Македония и на нашето сближаване на основата на историческата истина, като добави, че въстанието е възнесено от звъна на българските черкви.

Президентът призова да не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия "мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост", пише БГНЕС.

"Затова гарантирането на конституционното равноправие ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г., и техния завет за равноправие и справедливост. Гражданите и на България и на РСМ се прекланят пред тези завети и на идеалите пред въстанието", каза още Радев и подчерта, че на същите тези идеали е изградена и съвременна и модерна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари