Румен Радев: Борисов се сети за разследването на главния прокурор чак в своя залез

1
Според президента предложенията на управляващите няма да решат проблема
Според президента предложенията на управляващите няма да решат проблема Снимка: Ладислав Цветков / bTV

Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути.

По този начин президентът Румен Радев коментира в ефира на bTV законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове – без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.

Проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с този законопроект”, подчерта държавният глава.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. „Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари