Румен Радев: Управляващите изнасилват Конституцията

3
Нелепата политика на управляващите ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, каза президентът
Нелепата политика на управляващите ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, каза президентът Снимка: БТА

Нелепата политика на управляващите ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, каза президентът

Президентът Румен Радев призова управляващите да гарантират до Нова година пълноценното приемане на страната ни в Шенген. Управляващите дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и саботиране на пълноценната ни европейска интеграция“, заяви държавният глава пред журналисти на летище София.

Президентът посочи, че той е подписал указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ, с което е паднала преградата, която правителството и парламента сами са издигнали по пътя ни към Шенген. Това, за съжаление, не е резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария, отбеляза още той. „Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която декапитализира „Булгартрансгаз“, което не вкара и една стотинка в бюджета, за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа“, каза Румен Радев, цитиран от БТА. Президентът припомни, че служебното правителство е успяло да постигне конкретен ангажимент за октомври. За съжаление този импулс не бе развит, а се издигаха бариери по този път, смята държавният глава.

„Да не забравяме и нещо важно – политическото лицемерие има висока цена. Тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса. Спомняте си, че доскоро лидерите на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген“, заяви президентът Румен Радев.

За промените в Конституцията, които се отнасят до двойното гражданство на депутати и министри, държавният глава попита: „Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение към управлението на страната, придобили двойно гражданство, и сегашното решение за вкарване в управлението на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах – държави от Европейския съюз, и сегашното отваряне за всички държави по целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега?“. Според президента управляващите или не осъзнават в какви рискове ни вкарват, или правят тези промени за конкретни хора. „Например – да има предварителна индулгенция за хора, които сега са в управлението, в правителството, в парламента, или пък имат вече набелязани хора, които да влязат в управлението при ротация или при следващ парламент“, добави Румен Радев.

Той припомни, че на редица срещи с институции и в парламента е настоявал за комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница. Редица държави ограничават миграционната си политика и предоставянето на гражданство в резултат на оценката на геополитическите промени, а ние тепърва правим обратното – отваряме широко вратите за чужденци с български паспорти в управлението и в парламента на страната, посочи президентът.

Според него с промените в Конституцията мнозинството изпълнява поредния етап от сценария в записа на „Продължаваме промяната“. „Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана“, коментира той. Според него тези промени ще доведат до кризи. Президентът отново подчерта, че ще сезира Конституционния съд за тези промени и вече се работи сериозно по това не само в президентската институция. Виждате призива и на изтъкнати конституционалисти, посочи той.

Държавният глава Румен Радев замина на двудневно официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу. Във фокуса на визитата му са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    до 3
    на това на български му се казва "Присмял се хърбел на щърбел", на английски му се казва "the pot calling the kettle black" ТИ му се подиграваш, че не пише името "станко" правилно, а ти си измисляш думички като "русороб".. как това те прави по-различен? защото не ми е ясно
  • 0
    4
    до 3
    Да. И също трябва да се ограничат и едни други изперкали олигофрени, на които под всяка новина се привиждат „русороби“, „путлеристи“ и „ тероруZZшлямисти“.
  • 0
    3
    Ей!
    Добре е Дунавмост да сложи някакво ограничение за русоробите като "Станко", дето даже името си не може да напише, някакъв уж "русенец" и подобни. Плескат си простотията под всяка информация от сутрин до мрак. Същите изтрещяли дърти маниаци путлеристи като оня "Мариан Димитров от Русе се обажда", дето дебне отворени линии по радиото и неизменно звъни да си плещи гадориите. Нали няма друга работа, а сесиите на ОбС, дето се намъкна от вгъзраждане, само веднъж в месеца.
  • -3
    2
    ХАХАХА!
    На Мунчо му издърпаха окончателно чердженчето под зелените чорапки да коли и беси през фатмашките си жалки правителства и вече не плюнки, кръв плюва! Вече е фигурант, ще му се смеем още три години и после е пътник. С кобилата под ручка - и към любимата Раша!
  • 2
    1
    Sтанко
    Управляващите са отвратителни марионетки, за жалост на едно друго посолство... Генерале, нали не очакваш да имаш цветя по пътя по който си тръгнал???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари