Румъния влиза в режим на обща мобилизация

1
Румънската държава вече не може да плаща само държавните служители да идват на работа
Румънската държава вече не може да плаща само държавните служители да идват на работа Снимка: Официална страница на правителството на Румъния

Румънската държава вече не може да плаща само държавните служители да идват на работа

Това заяви новоизбраният премиер на страната Марчел Чолаку след края на първото правителственото заседание, което се проведе тази вечер в сградата на Министерския съвет на площад "Виктория" в Букурещ.

По думите му този мандат е за реформи и икономика и има цели и показатели от Плана за устойчивост и развитие, които не бива да бъдат пропускани – специалните пенсии, законът за заплатите, управлението на държавните фирми. Чолаку обеща нови мерки за икономически стимули на всяко заседание на правителството.

“Първият и най-конкретен резултат от едно добро управление е, когато инфлацията намалява. Искаме хората да усетят това по цените на основните продукти в магазините. Искаме това да се случи незабавно и ще действаме в тази посока още следващата седмица”, съобщи Чолаку.

Новият премиер на Румъния добави, че правителството има и други целеви мерки за подпомагане на земеделието, строителството и енергетиката.

На свой ред министърът на икономиката, предприемачеството и туризма Раду Опря допълни, че кабинетът на Марчел Чолаку ще има има за цел да възстанови търговския баланс и ще подпомогне строителната и хранително-вкусовата промишленост в страната.

“Става дума за икономически патриотизъм. Една от първите причини, които генерираха инфлация, беше именно несигурността на веригите за доставки. Повече производство в Румъния означава по-голяма конкуренция, но и по-ниски цени, така че инфлацията ще намалее“, коментира Опря.

Той очерта като “постижима цел на правителството” до началото на 2025 г. всеки служител да започне да получава минимална нетна минимална заплата от 500 евро.

Думите му подкрепи министърът на финансите Марчел Болош. Той обеща намаляване на нивото на инфлацията до едноцифрено число.

“Имаме още една цел – за бюджетен дефицит от 4,4% от БВП като ангажимент към ЕС. Цел, която е част от критериите за присъединяване към еврозоната”, добави Болош.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    тъпанари от Дунавмост
    това заглавие на статията какво общо има със съдържанието й? Кликбайт!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари