Румъния се готви за разхлабване на противоепидемичните мерки

2
На 6 март изтича състоянието на тревога и правителството обмисля да не го удължава повече
На 6 март изтича състоянието на тревога и правителството обмисля да не го удължава повече

От април е възможно изискването за носене на маска да бъде премахнато навсякъде освен в обществения транспорт

Румънското правителство се готви да премахне въведените заради пандемията ограничения с изтичането на състоянието на тревога през следващия месец, съобщава сайтът Зиаре, като се позовава на правителствени източници.

На 6 март изтича състоянието на тревога и правителството обмисля да не го удължава повече, посочва сайтът. Също от тогава се очаква маската да остане задължителна само в оживени обществени пространства.

От април е възможно изискването за носене на маска да бъде премахнато навсякъде освен в обществения транспорт, а от май да се разреши организирането на събития при запълване на максималния капацитет, отбелязва сайтът, цитиран от БТА.

Здравният министър Александру Рафила заяви днес, че цифрите сочат навлизане в низходяща тенденция на случаите на КОВИД-19, предаде Аджерпрес.

Той каза, че средният брой на пациентите, заразени с новия коронавирус, отчита спад през последните седем дни, но изтъкна, че за вдигане на ограниченията са необходими и други фактори, включително намаляване на хоспитализираните пациенти и най-вече на тези в интензивните отделения.

Здравният министър отбеляза, че има и спад на дела на положителните тестове, които са средно около 30 процента.

"Еволюцията на броя на смъртните случаи също има низходяща тенденция в момента (...) Еволюцията на броя на случаите, които са в интензивни отделения, отчита стабилизиране, лек растеж", добави Рафила.

Той изтъкна, че не може да се прилагат мерки за облекчаване на ограниченията, докато няма трайно спадане на заетостта в интензивните отделения.

В Румъния днес са регистрирани 12 069 нови случая на коронавирусна инфекция и 75 смъртни случая. В интензивни отделения се намират 1155 пациенти.

Заболеваемостта на национално ниво е отчела лек спад днес - 19,41 на хиляда жители спрямо 19,87 на хиляда жители вчера. Всички окръзи са в червен сценарий с над 3 заразени на хиляда жители. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари