Румъния привика руския посланик

0
Руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин беше извикан на консултации в министерството на външните работи след изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова
Руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин беше извикан на консултации в министерството на външните работи след изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова

Руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин беше извикан на консултации в министерството на външните работи след изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова по повод новата Национална стратегия за отбрана на Румъния, съобщи Аджерпрес.

Захарова заяви вчера, че новата версия на Националната стратегия за отбрана на Румъния, в която Руската федерация фигурира като заплаха за сигурността на страната, ще бъде използвана за увеличаване на присъствието на НАТО и САЩ в региона на Черно море.

Включването на Русия сред "източниците на глобални проблеми" не е нещо ново, заяви тя.

"На Запад този трик се използва често, за да се избегне признаването на собствените грешки, недостатъци и проблеми", а "фактът, че Букурещ използва метода на плагиатството, потвърждава единствено липсата на независимо мислене сред румънските политици", посочи говорителят на руското външно министерство.

В съобщение на румънското министерство на външните работи се посочва, че държавният секретар на министерството Дан Некулаеску е казал на посланик Валерий Кузмин, че споменаването на Руската федерация в Националната стратегия за отбрана на Румъния не трябва да бъде "причина за изненада", тъй като това е ефектът от "познатото поведение" на руската страна в региона през последните години.

"Това поведение се оценява като дестабилизиращо, включително в рамките на общите позиции, приети от НАТО и Европейския съюз", се посочва в съобщението.

Некулаеску посочи, че новата стратегия за отбрана отразява статута на Румъния на страна членка на НАТО и ЕС, ангажирана твърдо в укрепването на демокрацията, стабилността, мира и сигурността в международен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Смеех се на дебелите - надебелях...
Смеех се на лудите - полудях...
Сега се смея на богатите.
Няма ефект!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари