Румъния обмисля легализиране на канабиса

0
За пациентите в терминална фаза пушенето на марихуана е начин да бъдат облекчени страданията
За пациентите в терминална фаза пушенето на марихуана е начин да бъдат облекчени страданията Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович съобщи, че страната може да легализира канабиса за медицински цели в близко бъдеще, предаде Аджерпрес.

Той напомни, че в много европейски страни има такава практика и че лечението на пациенти с рак в терминален стадий представлява аргумент, който оправдава подобна процедура за легализиране на употребата на канабиса. Теодорович добави, че комисия, която се занимава с тази тема, вчера е била в здравното министерство, информира Dir.bg.

"Това вече е европейска практика и има оправдание от медицинска гледна точка. За пациентите в терминална фаза вероятно това е начин да бъдат облекчени страданията, които имат. (. . .) Разбира се, в Румъния някои хора виждат недостатъци по редица въпроси в тази ситуация. Но засега е твърде рано да се произнесем", посочи Теодорович в парламента в отговор на въпрос по тази тема.

Той добави, че със сигурност в близките години ще има и в Румъния обществени дебати по редица теми, включително и тази.

През 2013 г. смекчаване на присъда за притежание на марихуана предизвика остри спорове сред магистратите в Русе и Велико Търново. 26-годишният Гален Георгиев бе осъден за притежание на 14,173 грама канабис. Той страда от хроничен вирусен хепатит C и заболяване на гръбначния стълб и леката дрога му помагала да облекчи болката.

Наказанието му беше 2 години условно и 3500 лв. глоба. След обжалване присъдата бе отменена и замена с глоба от 500 лв.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари