Скоро по терасите в Германия ще има канабис вместо мушкато

0
Планът е в Германия да се декриминализира притежанието на 20 до 30 грама канабис от всеки пълнолетен
Планът е в Германия да се декриминализира притежанието на 20 до 30 грама канабис от всеки пълнолетен

Планът е в Германия да се декриминализира притежанието на 20 до 30 грама канабис от всеки пълнолетен

В края на октомври германското правителство подкрепи представения от здравния министър Карл Лаутербах план за легализиране на канабиса, но решението дали планът ще стане законова мярка във Федералната република зависи от Европейската комисия, съобщи телевизия А Ер Де 1, цитирана от БТА.

Въпросът се следи отблизо от цяла Европа. И не само. Защото има много заинтересовани от потенциални печалби. Що се отнася до здравеопазването, нека за него да се грижат други.

Лаутербах разясни пред репортери ключови моменти от условията за това как канабисът може да бъде законно произвеждан и продаван и как този процес ще се регулира.

"Искаме да декриминализираме употребата на канабис, за да постигнем по-добра защита на децата и младите хора, но също така и по-добра защита на здравето“, каза Лаутербах на пресконференция, като каза, че нарастващата консумация се дължи на процъфтяващ черен пазар.

Планът, одобрен от кабинета на канцлера Олаф Шолц, ще декриминализира притежанието на 20 до 30 грама канабис от всеки пълнолетен, посочва Дойчландфунк. Освен това би било законно да се отглеждат до три растения канабис – на човек - вкъщи – т.е. вече по терасите ще има канабис вместо мушкато.

В огласения от Лаутербах план отсъства ограничението на наличие до 15 процента за психоактивното вещество Тетрахидроканабинол (ТНС). Вместо това в документа сега се посочва, че ограничение на съдържанието на ТНС ще бъде определено само при употреба за лицата от 18- до 21-годишни, което се аргументира с повишения риск от свързани с канабиса мозъчни увреждания при юношите.

Канабисът ще се продава в лицензирани магазини и евентуално в аптеки. Също така се разглежда възможността за отваряне на „специализирани магазини с опции за консумация“ или кафенета в нидерландски стил. Германия разреши продажбата на медицински канабис в аптеките от 2016 година.

Според данни от епидемиологичното проучване на зависимостта от 2018 година повече от една четвърт от германците на възраст между 18 и 64 години са употребявали канабис поне веднъж в живота си. Повече от седем процента от анкетираните заявяват, че вече са консумирали канабис година по-рано. Тенденцията е възходяща. Консумацията на канабис също се е увеличила сред младите пълнолетни през последните години: според Федералния център за здравно образование (BZgA) почти 50 процента от 18 до 25-годишните са опитвали канабис поне веднъж през 2019 година, а сред 12 до 17-годишните делът на "косачите“ на "трева" е 10 процента. Канабисът се консумира редовно от 5,7 процента от 18 до 25-годишните.

Като цяло – според изчисления на Германската асоциация за коноп – всяка година в Германия се консумират 200 до 400 тона канабис. Това съответства на пазарна стойност от поне 1,2 милиарда евро – пари, които обикновено отиват за организираната престъпност.

Засега Европа е възприела – с някои изключения – доста по-консервативен подход към канабиса от САЩ – и най-вече от Канада, която преди четири години стана първата страна в света, където "тревата“ излезе легално на пазара.

Но инерцията в политиката и регулацията по отношение на канабиса на Стария континент може да се пропука, след като сега управляващата Германия коалиция – да не забравяме, че германската икономика е №1 в Европа – планира установяване на първи на континента регулиран и обложен с данъци пазар на канабис за употреба от възрастни.

Законово положението - засега - е ясно: продажбата на наркотици е забранена, както и тяхното отглеждане и производство, като това – засега - изрично важи и за канабиса. Рамково решение на ЕС го определи през 2004 г. и няколко години по-късно шенгенските държави, включително Германия, го затегнаха отново и добавиха: трансграничната търговия с канабис също трябва да се преследва.

В няколко страни от ЕС обаче строгите регулации отдавна са отстъпили място на реалността – както беше в Съединените щати по време на Сухия режим през 30-те години на миналия век. В това отношение "лястовица" в задаващата се над Стария континент наркопролет е Нидерландия. Там от 70-те години на миналия век продажбата на така наречените леки наркотици е толерирана. Всеки може да си купи канабис в спецкафенета, поне в малки количества до пет грама.

Но толерантността всъщност е нарушаване на закона. Защото налице – в продължение на десетилетия – е парадокс: как, след като отглеждането на наркотици е забранено, наркокафета се снабдяват с "материал“? Много просто - кофишоповете "намират изход“ и канабисът им бива доставян от наркопласьори… Законно ли е? Не. Законно ли е да продавате незаконно придобита стока? Да.

Перспективата за плановете на правителството в Берлин за легално "затревяване“ на страната все още е неясна. Най-голямото препятствие, пред което е изправена страната, е преодоляване на действащите в ЕС и международните закони, криминализиращи наркотиците. В опит да се измъкне, Берлин наложи "ограничение“ на потенциалния пазар на разпускане и развлечения – в Германия ще се използва само "трева“ родно производство, без никакъв внос.

Том Бликман, старши служител по проекти в Програмата за наркотици и демокрация на Транснационалния институт посочва, че страни като Швеция и Полша са категорично против легализирането на употребата на канабис за развлечение. Той твърди, че Германия и други страни от ЕС, които искат да преразгледат своите политики за канабиса, трябва да се обединят и да начертаят свой собствен път съгласно международните закони.

Засега е очевидно, че в ЕС доста страни вървят по някои въпроси по собствен път. Не прави изключение и ротационният председател на Съвета на ЕС Чехия. Правителството в Прага обмисля проектоплан за създаване на регулиран пазар на канабис за развлечение. Окончателното предложение се очаква да стане известно през март и да влезе в сила през 2024 г., ако бъде прието. Медицинската марихуана е легална в страната от 2017 година. Употребата за развлечение вече е широко разпространена, като близо 10 процента от възрастните чехи съобщават за редовна консумация. И представителите на Прага търсят координация на усилията си с техните колеги в Берлин.

Големият стремеж към "либерализация“ на канабиса в Дания засега беше препънат. През март членове на петте представени в парламента политически партии призоваха правителството да подготви петгодишна пилотна програма за "тревата“. Идеята много наподобява германската – "трева“ местно производство може да се купува от пълнолетните в обществени магазини. Само че управляващата партия на Мете Фредериксен отхвърли идеята. А планът наистина щеше да зарадва много датчани – според наскоро появил се доклад над 40 % от датчаните през живота си досега поне веднъж "са косили“…

Известно е, че французите искат винаги да са начело. И не е изненадващо, че през март 2021 г. Франция стартира двугодишен експеримент за легализиране на медицинската марихуана . Проучването включва 3000 пациенти с епилепсия, невропатична болка, странични ефекти от химиотерапия, множествена склероза или други терминални заболявания. За да бъдат допуснати до участие в проекта, желаещите трябва да покажат, че всички други лечения са били неефективни или са довели до непоносими странични ефекти. Записалите се получават безплатно канабис – включително масло и на хапчета, но не и продукти за пушене – и програмата се управлява от федералната здравна агенция на страната. Защитниците на канабиса се надяват, че пилотната програма в крайна сметка ще доведе до по-широка легализация на медицинската марихуана във Франция.

Сега управляващите в Австрия са твърдо против легализирането на канабиса, стана ясно от изказване на вътрешния министър Герхард Карнер.

Всъщност стремежът към "затревяване“ на Германия не е от днес. В края на август в Магдебург в диалог с обществеността федералният канцлер Олаф Шолц беше запитан кога канабисът ще бъде легализиран. На което Шолц твърдо отговори: "до края на този законодателен период, това го записахме в коалиционното споразумение“.

Часовникът тиктака. А надпреварата вече има шампион – първата страна членка на ЕС, която легализира канабиса, стана факт през декември 2021 година. Въпреки лъжливото впечатление, че това може да е Нидерландия, всъщност първенец стана Малта. Така че сега битката е поне за сребърния и бронзовия медал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    хахаха
    Искам да подравя, целият състав мега-гига-ултра тъпаци, завършили академията и понастоящем работещи в сградата на ОДПто на кръговото. И не сямо тях. И мухльовците от първо районно начело с топ малоумника Вальо Колев вече бивш работещ там. Вторият етаж на второ районно и най-вече вторият етаж на съдебната палата, където се подвизават топ на топа на слобоумниците, оплетени в ложи, схеми и зависимости, Ути Бъчваровците на човешки съдби с чисто измислени присъди. ОКРЪЖЕН СЪД И ПРОКУРВАДОЛНАТУРА. Песента е Wind of Change. С кеф да си я изслушате и да извикате някой арестант с 8 месеца престой за шепа трева да ви я преведе, че сте толкова мега-тъпи, че дори хелоу не знаете, какво означава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари