Васил Божков: Време е за легализираме употребата на марихуана

1
Не може млади хора да лежат в затвора за една цигара джойнт, заяви бизнесменът
Не може млади хора да лежат в затвора за една цигара джойнт, заяви бизнесменът Снимка: Васил Божков / Facebook

Не може млади хора да лежат в затвора за една цигара джойнт, заяви бизнесменът

Време е за легализация на производството, преработката и употребата на марихуаната”, заяви Васил Божков.

Национално движение ЦЕНТЪР, с което Васил Божков се явява на изборите, има програма за декриминализация и легализация на конопа в България.

Крайно време е да се спре рекета над производителите. Не може млади хора да лежат в затвора за една цигара джойнт, не може растение, доказало лечебните си качества да бъде забранявано”, заяви бизнесменът във видеообръщение, съобщиха от пресцентъра на движението.

Още от 2021 г. Васил Божков говори за легализация на марихуана не само за медицинска, а и за лична употреба, за да се спрат скрития пазар, наказанията за млади хора и да се развие икономическият потенциал на производството на индустриален коноп.

Ненаказуемата „лична доза“, независимо колко е минимална, е криминализирана в България от 20 години. В момента според българското законодателство, за притежанието дори на милиграми канабис, се предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2000 до 10 000 лева.

В последните няколко години три парламента отхвърлиха неясни и набързо написани законопроекти за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които предвиждаха декриминализация на конопа.

Васил Божков се обяви за легална употреба на марихуана на регулирани места, както е в много страни в Европа и по света. Най-свободната в това отношение европейска страна е Нидерландия, която води тази политика, за да намали рисковете и да отдели пазара на марихуана от този на психоактивни вещества с по-голям потенциал за вреда.

От 1 април Германия също разреши употребата на канабис за лични нужди със закон със строги и ясно разписани регулации, за да намали нелегалната търговия с марихуана и да се следи за качеството на канабиса.

Много научни проучвания демонстрират терапевтичните свойства на марихуаната и на съдържащите се в нея активни вещества. Медицинският канабис може да стимулира апетита (при загуба на тегло вследствие на СПИН, онко и други терапии), да облекчава симптоми на умствени заболявания, епилепсия, астма, рак и Алцхаймер. Смята се, че намалява менструалните болки и ограничава риска от затлъстяване и диабет.

Световната здравна организация препоръча една от съставките на канабиса - канабидиолът (CBD), да не бъде класифицирана като контролирана субстанция.

В момента над 40 страни по света са легализирали канабиса за медицинска и/или лична употреба. Сред държавите, в които марихуаната е декриминализирана и легализирана за медицински цели са Португалия, Испания, Италия, Норвегия, Финландия, Естония, Полша, Чехия, Германия, Белгия, Нидерландия, Дания, Австрия, Лихтенщайн, Хърватия, Израел, Мексико, Аржентина, Колумбия.

Легализацията на канабиса ще осигури сериозни постъпления в държавния бюджет, изтъкват от движение ЦЕНТЪР. Ще спре рекета на производителите, ще засили експорта на български стоки и ще доведе чуждестранни инвеститори тук.

Пазарът на индустриален коноп притежава огромен потенциал в селското стопанство, текстила, рециклирането, автомобилостроенето, мебелите, храните и напитките, хартията, строителните материали и личните грижи.

С бързия растеж на пазара на CBD и нарастващото търсене на екологични и устойчиви продукти, легализацията отваря нови бизнес възможности и ще доведе до много икономическите ползи на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    ;andela
    Ние знаем, че си наркоман и за теб да гласуват наркоманите.
  • 0
    6
    Наркоманче
    Много сме. Ние сме легион. Ганьо ракиджийски, потен и космат, ще те опърлим на шиш и ще те изядем след една цигара с марихолана.
  • -2
    5
    Бахтисал
    Съдейки по коментарите бая ушева сФиня се развълнувала да не би да им секне единствената дейност, която отчитат в последно време - да тормозат лапетата за едно нищо и никакво растение, иначе достатъчно демонизирано, а празноглавците вярват и предават от поколение на поколение притчата за зловещият наркотик...
  • 2
    4
    Въпрос
    Няма ли някой да го думне тоя боклук?!???? Що не легализираш жена ти да е обща а????
  • 7
    3
    Веси
    Когато я узаконят в Турция тогава ще го направим и ние,всичко пренесено от Европа и Америка направи тези поколения боклуци педали наркомани на евровизия ли да подражаваме!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари