Росен Желязков: Трети март е денят, в който България беше освободена и получи своя национален суверенитет

0
Това заяви в Казанлък председателят на Народното събрание
Това заяви в Казанлък председателят на Народното събрание Снимка: Пресцентър Народно събрание

Това заяви в Казанлък председателят на Народното събрание

Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски народи. Това заяви в Казанлък председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той участва в тържествената заря-проверка в града по повод Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението на България. Председателят на парламента прие строя на представителните роти на Българската армия и произнесе слово.

Казанлък заема особено място на картата на българския исторически летопис, отбеляза Росен Желязков. Това по думите му е град, който познава и героизма, и величието, познава и разрушението, и опустошението, град два пъти освобождаван. Той припомни, че през юли 1877 г. в този прекрасен град на Розовата долина влизат киевските хусари, посреща ги църковният екот на камбаните, отслужена е тържествена литургия, тържество цари по улиците. Тук е организирана първата военно-полева болница в девическия манастир под ръководството на опълченеца д-р Мирков, посочи председателят на парламента.

Казанлък заема важно стратегическо място, подчерта Росен Желязков. Той отбеляза, че Казанлък е предвестник на Сан Стефано, в този град братът на император Александър Втори Николай Николаевич води преговори с турските пълководци и очертават границите на жадувания български суверенитет в рамките на Българската екзархия, граници, които ще бъдат лелеяна мечта за поколения българи. В този град се очертава българският национален идеал и много малко не достига победата във войната и в резултат на това - освобождението на България, да стане факт още тогава, посочи той и припомни героизма на опълченците на Шипка.

Казанлък е град на герои, част от градовете и селата на поробена тогава България, които със своята саможертва извоюват свободата на Отечеството, което няколко години по-късно ще бъде съединено и няколко десетилетия по-късно ще бъде обявено за независимо, подчерта председателят на парламента.

Това днес ни дава повод за национална гордост, повод да славим и да тачим нашите предци, да се чувстваме горди и ни задължава да бъдем достойни за тяхното дело, допълни той. Нека да се поздравим с 3 март, защото това е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски народи, допълни той.

На тържественото отбелязване присъстваха народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Ива Радева, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, общински съветници, кметове на населени места, много граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    гледам
    речта на цар Борис на Шипка, в която възхвалява руските воини и Царя Освободител хич не се харесва на нашите евроатлантически жълто паветници! Що така бе, миме?!?
  • 2
    6
    Цар Борис III на Шипка
    „"Освобождението на българския народ е най-величавият момент,най-крупното събитие в нашата история.То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа. На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание.По тия върхове руси и българи водиха трудни страшни боеве от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра армия,извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове. На "Орлово гнездо" блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ. Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение. Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите. Господа, но тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения. С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност. Да живее България! Ура!”
  • 3
    5
    до 4
    Нормално е една държава да има своите интереси. Ненормално е ако е като България и да защитава интересите на други държави и народи, а не на собствения си народ.
  • -3
    4
    До 3
    Вярваш ли си,че Русия идва и води война,дава жертви,само за това- България да е свободна?Без други помисли,намерения и цели?Питам те,защото аз не вярвам...и не съм като другите да го прикривам.
  • 17
    3
    Kajk
    Никой политик от окупационната американска коалиция не смее да произнесе името на държавата, чиито войници са загинали, за да получи България свободата си! Не смеят да изрекат и 5 века под чие робство са били прадедите ни. Живеем в мрачен свят, облечен в атлантизъм, замъгляващ представите за истина, а се изказват от тези поклонници на американския окупатор небивалици, мразят България, мразят българите, мразят историята!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари